Αναλυτές για ΕΚΤ: Παράταση του QE με μείωση του ποσού αγορών

The Euro sculpture in front of the old European Central Bank is photographed behind rain drops on a window in Frankfurt, Germany, Tuesday, Oct. 18, 2016. The governing council of the ECB will meet on Thursday. (AP Photo/Michael Probst)
The Euro sculpture in front of the old European Central Bank is photographed behind rain drops on a window in Frankfurt, Germany, Tuesday, Oct. 18, 2016. The governing council of the ECB will meet on Thursday. (AP Photo/Michael Probst) AP

Περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινώσει τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εξάμηνη παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μείωση, όμως, του μηνιαίου ποσού αγοράς στα 40 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο, θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ευρωζώνη, αποτελούν τις καλύτερες, σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αγορών ομολόγων κατά τα οποία απέκτησε κυρίως κρατικούς τίτλους αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, που πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Σεπτεμβρίου, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρηθεί τον επόμενο χρόνο. Αλλά ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να φθάσει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%, τουλάχιστον όχι πριν το 2019.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του Σεπτεμβρίου ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το πώς να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 60 δισ. ευρώ και ότι θα είναι έτοιμη με ένα σχέδιο τον Οκτώβριο.

Ενώ η αντίστοιχη έρευνα του Reuters την 1η Σεπτεμβρίου εμφάνισε τον Οκτώβριο ως την πιθανότερη ημερομηνία, οι οικονομολόγοι συμφωνούν πλέον σχεδόν ομόφωνα. Μόνο δύο από τους 52 που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μια εξάμηνη παράταση στο QE, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 39 οικονομολόγων που απάντησαν μια επιπλέον ερώτηση, με το πρόγραμμα έτσι να προχωρά έως τα τέλη Ιουνίου. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3 έως 12 μήνες.

Ωστόσο, η απόφαση για να αρχίσει η περιστολή των αγορών ομολόγων στο άμεσο μέλλον έχει και μια πρακτική διάσταση: η τράπεζα ήδη κατέχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

«Μια συνέχιση του QE με την ίδια μορφή το 2018, όπως ακούγεται από κάποιους, δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή… καθώς η έλλειψη των προς αγορά ομολόγων θέτει ένα σκληρό, τεχνικό περιορισμό στο πρόγραμμα του QE», σημείωσε αναλυτής στην SEB.

Ερωτηθέντες για το ποιο θα είναι το μηνιαίο ποσό αγορών της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, η ενδιάμεση εκτίμηση από αντίστοιχο αριθμό συμμετεχόντων ήταν 40 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 30 δισ και 50 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει τελείως το πρόγραμμα η ΕΚΤ, οι 31 από τους 33 οικονομολόγους δήλωσαν έως το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων και έξι που είπαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι υπόλοιποι δύο απάντησαν ότι οι αγορές θα σταματήσουν κάποια στιγμή το 2019.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία: AP Photo/Michael Probst

SHARE:

24Media Network