Ανάσα από ΕΚΤ με μείωση του επιτοκίου στο 1%

Ανάσα από ΕΚΤ με μείωση του επιτοκίου στο 1%

Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου της κατά 0,25% η ΕΚΤ, καθορίζοντας και πάλι το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Ένεση 150 δισ. στο ΔΝΤ από ΕΕ

“Ανάσα” στο κόστος δανεισμού έδωσε η ΕΚΤ με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της  κατά 25 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό του 1%, επίπεδο το οποίο είχε επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων τον τελευταίο μήνα, η οποία καταδεικνύει την αλλαγή στρατηγικής που έχει υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Έτσι, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις προσδοκίας για μείωση του επιτοκίου με τον νέο διοικητή της, Μάριο Ντράγκι, να παίρνει στην ουσία πίσω και τις δύο τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ .

Η προηγούμενη μείωση, πάλι κατά 0,25%, είχε γίνει στις 3 Νοεμβρίου.

Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Ντράγκι, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος). Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση πολύ μεγάλης διάρκειας για τη στήριξη των τραπεζών, όπως συνηγορούν άλλωστε και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ σκοπεύει να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων που προσφέρει στις τράπεζες της ευρωζώνης στα 2 με 3 έτη, προκειμένου να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να αποφύγει μια πιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια για τις εγγυήσεις που ζητεί ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες.

Παράλληλα, σταθερό παραμένει το επιτόκιο στο 0,5% στη Βρετανία , ενώ στο χαμηλό ρεκόρ του 0,5% αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά τους κινδύνους που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρική τράπεζας ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μέσω της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

Ένεση 150 δισ. ευρώ από ΕΕ προς ΔΝΤ

Πιθανό θεωρείται το ΔΝΤ να δεχτεί βοήθεια ύψους 150 δισ. από την ΕΕ ως διμερές δάνειο προς χρήση ως κυματοθραύστη στην κρίση χρέους.

Αυτό δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από τις κεντρικές τράπεζες των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης, και όχι από τα δημόσια ταμεία τους, καθώς αυτά είναι ήδη υπερχρεωμένα.

Μάλιστα, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι ήδη από το 2009 υπήρχε η υπόσχεση για ένα ποσό από αυτά τα κεφάλαια προς το ΔΝΤ, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες της ΕΕ εκτός ευρωζώνης θα συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα