Αναζήτηση λύσης δια… τηλεφώνου για Ελλάδα

Αναζήτηση λύσης δια… τηλεφώνου για Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη εν αναμονή του Eurogroup της Δευτέρας. Θέλουν να ξεπεραστούν οι διαφορές για να δοθεί λύση για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου καθώς και οι δυνατότητες προσέγγισης για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας. Έθεσε μάλιστα βέτο να ολοκληρωθεί η επαναγορά ομολόγων έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Έντονη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον Άκερμαν να επισημαίνει ότι χωρίς κούρεμα η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα πόδια της.

Η ελληνική πλευρά αναμένει να εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε την προσεχή Δευτέρα να υπάρξει εκταμίευση του συνόλου της δόσης, με τα τρία κόμματα να δίνουν μαζί τη μάχη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία τότε θα υπήρχε πρόβλημα για την Ελλάδα.

Στόχος ήταν να υπάρξει συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο και να προετοιμαστεί το έδαφος για συμφωνία στο Eurogroup τη Δευτέρα. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λύση, έστω την ύστατη στιγμή και μια σημαντική ένδειξη για τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται για το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να δώσει η έκτακτη συνεδρίαση.

Το αρνητικό σημείο, στο οποίο στέκονται και αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μία οριστική λύση σε σχέση με την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου.

Μάλιστα προτίμησε να παραμείνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, ποροκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του, έστω και τηλεφωνικά.

Ιδιαίτερα σημαντική, ήταν σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει “κατανόηση” από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο Eurogroup.

Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι “η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε”.

Η κυβέρνηση εκτιμά, με βάση τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ότι τη Δευτέρα θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα