Αναζητούνται περισσότεροι πόροι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Αναζητούνται περισσότεροι πόροι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου
Το κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Στέφανο EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει, μεταξύ άλλων, τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που είναι αυξημένα λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική του ρεύματος.

Σε αναζήτηση νέων πόρων προκειμένου να καλύψουν το επιπλέον κόστος της επιδότησης στο φυσικό αέριο, αλλά και εκείνης των τιμολογίων στο ρεύμα, βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς εξετάζονται όλες οι πιθανές πηγές, μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα επιπλέον έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Τα κεφάλαια δηλαδή εκείνα που μαζεύονται στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ ακριβώς επειδή οι τιμές στην χονδρική του ρεύματος κάνουν ράλι, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τις αποζημιώσεις των πράσινων παραγωγών.

Το ύψος των παραπάνω κεφαλαίων και ποια θα είναι τελικά η χρήση τους μένει να αποσαφηνιστεί. Εκείνο ωστόσο που είναι σαφές είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως πόρους προκειμένου να περιορίσει τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών από το ράλι των τιμών, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει και τους πρώτους μήνες του 2022. Τις εντελώς απρόβλεπτες πλέον διαστάσεις της κρίσης δείχνει και η αναπροσαρμογή των κονδυλίων για την επιδότηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης στο ρεύμα από τα 150 εκατ. στα 200 εκατ. ευρώ, ελάχιστες εβδομάδες μετά την εξαγγελία του μέτρου.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν μπροστά στην ένταση και διάρκεια της κρίσης. Και μπορεί για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, την επιδότηση των ενεργειακών λογαριασμών να καλύπτουν τα έσοδα δημοπράτησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, αλλά για το πρώτο 3μηνο του 2022 θα απαιτηθούν επιπλέον. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν.

Είναι τέτοια η ένταση του φαινομένου ώστε καθίσταται προφανές πως θα απαιτηθούν πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις των επόμενων μηνών.

Εξάλλου, οι πόροι του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», η τροπολογία για τη σύσταση του οποίου κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται να προέλθουν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από άλλες πηγές, όπως έχει δηλώσει ο Κώστας Σκρέκας. Εκτός των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών CO2, μελλοντικά θα έχει και άλλους πόρους, όπως από περιβαλλοντικά τέλη, καθώς και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που μαζί με το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν επενδύσεις για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.

Η κατάθεση της τροπολογίας για τη σύσταση του Ταμείου ήταν το πρώτο βήμα. Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων, προς ώρας εκκρεμεί. Επομένως δεν έχει καθοριστεί ακόμη επισήμως το ακριβές ποσοστό των χρημάτων που θα μεταφερθούν στο «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», παρότι οι αρχικές δηλώσεις από το ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι θα παραμείνει στο 60% που είναι το μίνιμουμ που ορίζει ο νόμος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα