Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο
Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032. Ποιες είναι οι τράπεζες - ανάδοχοι

‘Ανοιξε το πρωί της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%.

Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η πρόκληση για το νέο τίτλο είναι ότι η λήξη του υπερβαίνει το χρονικό όριο «ασφαλείας» για το ελληνικό χρέος. Ως γνωστό με την συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους το 2018 διασφάλιζε πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2032. Ένα 15ετές ομόλογο ( αν τελικά επιλεγεί αυτή η περίοδος) που θα εκδοθεί το 2020 θα λήγει το 2035.

Θα πληρωθεί δηλαδή μετά το 2032, που είναι το χρονικό όριο μέχρι το οποίο το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο με πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις και σίγουρα πολύ μετά την εξάντληση των 32 δισ. ευρώ, που έχουμε ως απόθεμα για το χρέος. Συνεπώς το νέο ομόλογο θα μπορεί να γίνει στόχος κερδοσκοπικών πιέσεων σε μια- αναμενόμενη το επόμενο διάστημα – νευρική περίοδο για τις αγορές Μάλιστα οι αναταράξεις για το συγκεκριμένο ομόλογο θα είναι μεγαλύτερες όσο η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

 Από την άλλη αν η πορεία του συγκεκριμένου είναι καλή η Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει μια εκτεταμένη καμπύλη ομολόγων που ξεκινά από τα τρία χρόνια και θα φτάνει και τα 30 χρόνια (με τα ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αντάλλαξε πρόσφατα το δημόσιο με την Εθνική).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα