Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρωζώνη

Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρωζώνη

Αφού 15 χώρες της Ευρωζώνης τέθηκαν υπό αρνητική επιτήρηση από την Standard and Poor's, ο διεθνής οίκος απειλεί με υποβάθμιση και το προσωρινό ταμείο βοήθειας

Μετά την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 15 κρατών της Ευρωζώνη, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's απειλεί να υποβαθμίσει το προσωρινό ταμείο βοήθειας.

Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες-εγγυητές του μηχανισμού χάσει την ανώτερη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ.

ADVERTISING

"Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF κατά μία ή δύο βαθμίδες, εάν μειώσουμε τις κρατικές αξιολογήσεις ΑΑΑ, που είναι τώρα υπό καθεστώς αναθεώρησης, σε μία ή περισσότερες από τις χώρες-εγγυητές του EFSF", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η S&P αναμένεται να διατηρήσει το EFSF υπό καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση για 90 ημέρες, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των χωρών που εγγυώνται τις εκδόσεις του μηχανισμού, και η πιθανότητα υποβάθμισης είναι 50%.

Πάντως, ο οίκος ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση του μηχανισμού ακόμα και αν μειώσει την αξιολόγηση AAA σε μία ή περισσότερες χώρες, μόνο όμως εφόσον διαθέτει επαρκή στοιχεία ότι οι εγγυητές του EFSF δρομολογούν περαιτέρω πιστωτικές ενισχύσεις που θα αντισταθμίζουν την μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα των κρατών-μελών.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, Μόριτζ Κρέμερ, ανέφερε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε κρίση διακυβέρνησης και ηγεσίας.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι αποσπασματικές και διστακτικές αντιδράσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, συνέβαλαν στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κουρφής αποτελεί μια ευκαιρία να ανατραπεί η αντίληψη ότι η διαχείριση της κρίσης υπήρξε ως τώρα αμυντική.

Απειλές μαζικής υποβάθμισης στην Ευρωζώνη

Μία ημέρα νωρίτερα ο διεθνής οίκος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor's ανησυχεί για τις "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης, σημαίνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό των χωρών αυτών εντός 90 ημερών.

Στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.

Έντονη ανησυχία σε Γαλλία και Γερμανία

Πλέον, η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α).

Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Standard and Poors, κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο της πιθανότητες του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Έκπληκτος ο Γιούνκερ

Η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης εξέπληξε δυσάρεστα τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για "υπερβολική και άδικη" απόφαση.

Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε έκπληκτος για την απόφαση καθώς τον τελευταίο καιρό καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μάλιστα επικαλέστηκε τα προγράμματα σε Ιταλία και Ιρλανδία.

"Ο οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη την ανακοίνωση Μέρκελ - Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες" δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηλεκτροσόκ για Γερμανία και Γαλλία

SHARE:

24Media Network