Απειλούν με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Απειλούν με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Το Βερολίνο επαναλαμβάνει ότι εάν οι τράπεζες δεν αποδεχθούν το "κούρεμα" υπάρχει και άλλος δρόμος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να διανύσει η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, προστατεύοντας παράλληλα τη ζώνη του ευρώ.

Στα καθ’ ημάς και μετά το σκληρό παιχνίδι που κέρδισε η Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε,  σε συνέντευξή του στο Spiegel που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, επανέλαβε το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε στις τράπεζες.

Η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, αλλά εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τελικά, “δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος”, προειδοποίησε.

“Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα”, εκτίμησε ο Γερμανός πολιτικός.

Το βάρος ωστόσο έχει ήδη μετατοπιστεί στην Ιταλία και οι Γερμανοί πιέζουν ήδη για να δουν έργα, πέρα από τις γενικές δεσμεύσεις σε προφορικό επίπεδο.

Ερωτηθείς εάν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης επαρκεί για να αντιμετωπίσει τα μεγέθη της Ιταλίας εάν χρειαστεί μία νέα “διάσωση”, ο Σόιμπλε απέρριψε την ερώτηση, τονίζοντας ότι η χώρα απλώς πρέπει με μεταρρυθμίσεις να αντιμετωπίσει το έλλειμμα και να τονώσει την ανάπτυξη.

“Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλο ότι είναι καλός άνθρωπος”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα