Χιλιάδες ευρώ θα κόστιζε ανά πολίτη η έξοδος από το ευρώ

Χιλιάδες ευρώ θα κόστιζε ανά πολίτη η έξοδος από το ευρώ

Αν και θεωρούν αδύνατο ένα τέτοιο σενάριο, Ελβετοί οικονομολόγοι προβλέπουν το κόστος εξόδου της χώρας από το ευρώ ανά πολίτη. Μέχρι και 11,5 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο

Μεταξύ 9,5 και 11,5 χιλιάδων ευρώ ανά πολίτη θα ανερχόταν το κόστος μιας χώρας που θα έφευγε από το ευρώ τον πρώτο χρόνο στην καθημερινότητά του, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής UBS, ενώ για τα επόμενα χρόνια αυτό θα ήταν τρεις με τέσσερις χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια, μόνο το κόστος για την πρώτη χρονιά αντιστοιχεί στο 40-50% του ΑΕΠ.

Η ελβετική τράπεζα συγκρίνει το κόστος φυγής και διάσπασης και ουσιαστικά προτείνει την ανάληψη κόστους από  όλους: τους φορολογούμενους, τους ιδιώτες και την Ε.Ε. 

Στην έκθεση, ο οίκος σημειώνει ότι μια έξοδος θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση της τάξης του 60% που ελάχιστα πλεονεκτήματα θα προσδώσει, καθώς η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η κρατική χρεωκοπία θα είναι τόσο επιζήμιες που θα βουλιάξουν τις εμπορικές συναλλαγές της εξερχόμενης χώρας κατά 50%.

Η ελβετική τράπεζα δεν τρομοκρατεί με την συγκεκριμένη έκθεση, αλλά δίνει μηδενικές πιθανότητες για μια έξοδο χώρας από το ευρώ.

Οι  Ελβετοί παραδέχονται ότι η Ε. Ε θα οδεύσει επώδυνα σε δημοσιονομική Ένωση αφού το κόστος φυγής μιας χώρας είναι δεκαπλάσιο από το κόστος που καταβλήθηκε ήδη για την διάσωση των χωρών της περιφέρειας.

Αντίθετα, το κόστος αν έφευγε λ.χ. η Γερμανία, το κόστος για κάθε ενήλικο Γερμανό και παιδί υπολογίζεται από 6 χιλιάδες έως 8 χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο χρόνο, ενώ για τα επόμενα χρόνια το ετήσιο κόστος θα κυμαινόταν μεταξύ 3,5 έως 4,5 χιλιάδων ευρώ ανά άτομο.

Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι το ριψοκίνδυνο σενάριο της διάσπασης είναι αρκετά πιο ακριβό και διαθέτει μηδενικές πιθανότητες να συμβεί. Οι χώρες δεν μπορούν να αποβληθούν από την Ένωση, αλλά τα κράτη μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
SHARE:

24Media Network