Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Κέρδη, σημείωσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και την τιμή του μπρεντ να σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ
- 30 Ιουνίου 2008 15:44
Κέρδη, πάνω από 3 δολάρια στο βαρέλι, σημείωσε σήμερα η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και την τιμή του μπρεντ να σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ στα 143,67 δολάρια και τα 143,91 δολάρια, αντιστοίχως – για να υποχωρήσουν στη συνέχεια – εν μέσω ανησυχιών ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η αύξηση της έντασης, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε διακοπή της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.
Στην άνοδο των τιμών συνετέλεσε και η υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ.
“Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί και υπάρχουν πολλές ειδήσεις για υψηλής κρισιμότητας γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, που ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές”, επισήμανε ο αναλυτής στην ANZ Bank στην Αυστραλία για τις αγορές εμπορευμάτων, Μάρκ Πέρβαν.
Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προειδοποιήσει ότι, στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση, θα επιβάλλουν ελέγχους στη διέλευση των πλοίων στον Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ, από όπου διέρχεται καθημερινά το 40% περίπου της προσφοράς πετρελαίου στον πλανήτη. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ είναι σε θέση να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα του.
Νωρίς το απόγευμα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 2,35 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή “κλεισίματος” της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 142,56 δολάρια (η τιμή κυμάνθηκε, νωρίτερα, μεταξύ 143,67 δολαρίων και 140,60 δολαρίων).
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, νωρίς το απόγευμα, στα 143 δολάρια – νωρίτερα, κυμάνθηκε μεταξύ 143,91 δολαρίων και 141,53 δολαρίων – σημειώνοντας κέρδη 2,69 δολαρίων στο βαρέλι σε σχέση με το “κλείσιμο” της περασμένης Παρασκευής.
Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, νωρίς το απόγευμα, με 1,5757 δολάρια – νωρίτερα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5835 δολάρια – έναντι 1,5791 δολαρίων αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
(Πηγή: ΑΠΕ)