Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Λουξεμβούργο. Ποιοι πλουτίζουν από τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 /   , 25        .      .    26 . , 25 , 2014
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Σεισμό στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Η περίπτωση της Zeus που πλούτισε από τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Τη μαύρη τρύπα των φορολογικών εσόδων που χάσκει εδώ και δεκαετίες στην καρδιά της Ευρώπης φέρνει στο φως έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων ICIJ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με διεθνείς επιχειρήσεις που οδηγούν σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και εκθέτουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηγορείται ότι ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπέθαλπτε επί δύο δεκαετίες το εν λόγω καθεστώς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες, εφημερίδες όπως η Guardian και η Monde, καθώς και μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NRD στη Γερμανία.

Η περίπτωση της Zeus που πλούτισε από τα ελληνικά κόκκινα δάνεια χωρίς να πληρώνει φόρους

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αυστριακών συμφερόντων εταιρίας Zeus Recovery Fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία αγόρασε από τράπεζες χρέη ελληνικών νοικοκυριών στο 4,5% της αξίας τους κι έβγαλε κέρδη που άγγιξαν το 100% της επένδυσης.

Ειδικότερα, η Zeus αγόρασε κυρίως από τη Eurobank και σε μικρότερο βαθμό από την Alpha Bank, κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας επί της ουσίας 32,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4,5% της αξίας τους.

Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ICIJ, διαγράφεται ξεκάθαρα το σχέδιο για να πληρώνει ελάχιστους αν όχι μηδενικούς φόρους. Συγκεκριμένα, το 2009 η εταιρία είχε έσοδα 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτά τα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να ξεπληρώνονται δάνεια μέσω NIFA, βάσει συμφωνίας με τις Αρχές του Λουξεμβούργου, δεν υπήρχε καμία απολύτως παρακράτηση φόρου, ενώ θα εξέπιπταν από την φορολόγηση ως χρέος της εταιρίας. Αντίστοιχα το 2010 τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 5,1 εκατομμύρια, ενώ το 2011 έπεσαν στα 2,3 εκατ. λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κάπως έτσι πάντως η Zeus, μέσα σε τρία χρόνια, είχε συλλέξει από την εξαγορά κόκκινων δανείων περίπου το 50% των δαπανών για την απόκτησή τους, χωρίς να πληρώνει καθόλου φόρους.

Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Λουξεμβούργο

Η Θεοδώρα Λυκογιώργου από τη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε ένα ιδιωτικό χρέος που έφτασε το περασμένο καλοκαίρι τα 6.500 ευρώ. Όπως ανέφερε η ίδια στην εφημερίδα "Τα Νέα", το δικηγορικό γραφείο που συλλέγει τα χρέη για λογαριασμό της Zeus της έκανε πρόταση να δώσει περίπου 650 ευρώ,  δηλαδή το 10% της συνολικής οφειλής, και να διαγράψουν την υπόλοιπη.

Ακόμα όμως και με αυτό το κούρεμα χρέους η Zeus καταφέρνει να βγάλει κέρδη που ξεπερνούν το 100%, αφού για να αγοράσει το κόκκινο δάνειο της κυρίας Λυκογιώργου, δεν έδωσε περισσότερα από 300 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα / Πηγή φωτογραφίας: sooc.gr

SHARE:

24Media Network