Απόφαση Eurogroup: Σε δόσεις η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) EUROKINISSI

Εγκρίθηκε η καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Θα γίνει τμηματικά. Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στη χώρα μας. Αρχικά θα λάβουμε 6,8 δισ. ευρώ και όχι 8,1 δισ. ευρώ. Διαβάστε γιατί

Το "πράσινο φως" για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα έδωσε όπως αναμενόταν το Eurogroup, ωστόσο τη δόση θα την πάρουμε σε... δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι και πάλι η χώρα θα περνά από διαδοχικά τεστ, όσον αφορά την εκτέλεση του προγράμματος, ώστε να συνεχιστεί η ροή χρημάτων.

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισεκ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 0,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Από το αρχικό ποσό των 8,1 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να λάβει η Ελλάδα, θα δοθούν τελικά μέχρι τον Οκτώβριο 6,8 δισ.

Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να τεθεί και πάλι υπό την κρίση του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Σόιμπλε βλέπει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Φέκτερ: Σε μία δόση τα 8,1 δισ. της Ελλάδας

SHARE:

24Media Network