Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σχεδιάζει αυξήσεις στους χαμηλόμισθους τη διετία 2014 - 2015

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σχεδιάζει αυξήσεις στους χαμηλόμισθους τη διετία 2014 - 2015

Ποια είναι τα συμπεράσματα της μελέτης του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της δραστηριότητας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα

Ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος Ζωούλλης Μηνά, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου που διεξήγαγε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η εταιρεία Steward RedQueen για το 2012.

« Είμαστε εδώ, διατηρούμε την παραγωγή μας στην Ελλάδα, απασχολούμε Έλληνες εργαζόμενους, προμηθευόμαστε ελληνικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα μας, συνεργαζόμαστε με χιλιάδες ελληνικές εταιρείες, αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας, στηρίζουμε τους Έλληνες αγρότες και ενισχύουμε κοινωφελείς σκοπούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου αποτυπώνουν την προσπάθειά μας αυτή και ενισχύουν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και στο μέλλον» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον Ζ. Μηνά, δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ενώ σχεδιάζει να δώσει αυξήσεις στους χαμηλόμισθους τη διετία 2014-2015. Επίσης πρόσθεσε ότι η εταιρεία, το μερίδιο αγοράς της οποίας ανέρχεται σε 53%, τα τελευταία 15 χρόνια πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη, 1.038 εκατ. ευρώ είναι η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, τα οποία ισοδυναμούν με το 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, η άμεση προστιθέμενη αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 124 εκατ. ευρώ (που ισοδυναμούν με 0,1% του ΑΕΠ). Άλλα 725 εκατ. ευρώ προστίθενται μέσω των άμεσων προμηθευτών και των εμπορικών συνεργατών της και 188 εκατ. ευρώ μέσω όσων προμηθεύουν τους προμηθευτές της.

Όπως αναφέρθηκε, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται 7 ευρώ στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Επιπλέον, το 90% της αξίας των προϊόντων της παραμένει στην ελληνική οικονομία.

Η συνολική συμβολή της εταιρείας στην απασχόληση υπολογίζεται σε 27.600 θέσεις εργασίας (0,7% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα). Επίσης, κάθε θέση εργασίας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, υποστηρίζει έμμεσα 28 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Από το 2008 η εταιρεία επιλέγοντας κριθάρι από την ελληνική γη για τα προϊόντα της, έχει δημιουργήσει 830 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα και προστιθέμενη αξία για τους 3.000 Έλληνες παραγωγούς και συνεργάτες της, που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η αλυσίδα επιρροής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στηρίζει φορολογικά έσοδα 507 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 0,7% των συνολικών εσόδων του κράτους για το 2012, από τα οποία 87 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν προϊόν άμεσης φορολόγησης.

Η μελέτη, μαζί με την περιγραφή του οικονομικού αντίκτυπου για το 2012 προχωρά στην ανάλυση δύο σεναρίων. Το πρώτο περιγράφει τις συνέπειες της αντικατάστασης της εγχώριας παραγωγής της Αθηναίκής Ζυθοποιίας με εισαγόμενα προϊόντα και το δεύτερο μετρά τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση σεναρίων, στο πλαίσιο της μελέτης, σε περίπτωση εισαγωγής των προϊόντων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η ελληνική οικονομία θα έχανε 83 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας και 1.500 θέσεις εργασίας. Επίσης, αυξάνοντας την ποσότητα του ελληνικού κριθαριού από τους 20.000 (το 2012) στους 60.000 τόνους (μέχρι το 2014) θα προστεθούν 280 θέσεις εργασίας και 7 εκατ. ευρώ αξίας σε ετήσια βάση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Good News 2013: Εταιρείες που επιμένουν ελληνικά και νικούν την κρίση

SHARE:

24Media Network