Attica Bank: 4 + 2 προσφορές για την ΑΜΚ

Attica Bank: 4 + 2 προσφορές για την ΑΜΚ
Υποκατάστημα της Attica Βank Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι 4 + 2 τις οποίες και θα εξετάσει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων (data room) και η διαδικασία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν από διεθνή επενδυτικά funds είναι 4 συν 2 τις οποίες και θα εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του.

Συγκεκριμένα 4 επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές ενώ μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν διαπραγματεύσεις με άλλα 2 προκειμένου να καμφθούν οι τελευταίες ενστάσεις τους και να προχωρήσουν και αυτά με την σειρά τους στην κατάθεση προσφοράς.

Η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις από τους συντονιστές της ΑΜΚ σχετικά με τις λεπτομέρειες της δημόσιας προσφοράς από όπου θα προκύψει ο τελικός στρατηγικός επενδυτής και η επανιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Attica Bank πρόκειται να ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία με εκείνες της Alpha Bank και Πειραιώς, δηλαδή με βιβλίο προσφορών. Το εύρος της τιμής διάθεσης, οι νέες μετοχές και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για την έκβαση της ΑΜΚ θα αποφασιστούν από τη διοίκηση της τράπεζας, με εισήγηση των συμβούλων.

Ο νέος επενδυτής που θα προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου τον Οκτώβριο δεν θα είναι μόνο αυτός που θα προσφέρει τις υψηλότερες τιμές για τα περισσότερα τεμάχια, αλλά παράλληλα θα πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η καταλληλότητά του θα εξεταστεί και από τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Μαζικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες από το VDR της Attica Bank πέρασαν για να ζητήσουν πληροφορίες περισσότερα από ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων η Bain Capital και το αμερικανικό fund JC Flowers.

Ενδιαφέρον φέρεται επίσης να έχει εκδηλώσει η Davidson Kempner. Στο «χορό» των υποψηφίων είναι και η Ellington, η οποία τον Αύγουστο εξαγόρασε το 69% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Attica Bank, Thea Artemis Financial Solution, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Ωμέγα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της εξαγοράς αυτής, με μειοψηφικό ποσοστό – φημολογείται γύρω στο 20% – έχει βρεθεί ο δισεκατομμυριούχος Έλληνας επενδυτής Τέλης Μυστακίδης. Ο τελευταίος, έχοντας αποκτήσει και μετοχική παρουσία στην Τράπεζα Πειραιώς, προτίθεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Attica Bank, εάν η Ellington φτάσει στο τέρμα των δεσμευτικών προσφορών για την ΑΜΚ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των υποψηφίων ενδιαφερομένων για την ΑΜΚ της Attica Bank έχει κάνει την εμφάνισή του και ισχυρός Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος διερευνά συνολικά ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σύντομη κρατικοποίηση

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία δεν έχει προκύψει κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για αγορά των warrants που έλαβε το Δημόσιο ως αντάλλαγμα για τα 151,8 εκατ. ευρώ που έβαλε στην τράπεζα και τα οποια θα μετατραπούν σε μετοχές εντός του πρώτου 15νθημέρου Οκτωβρίου.

Έτσι, περίπου το 68% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της Attica (σ.σ. μετά το reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 60 παλαιές) θα περιέλθει στο ΤΧΣ. Εφόσον βρεθεί σχήμα επενδυτών (στρατηγικός και συνεπενδυτές) η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεση των μετοχών, μέσω συνδυασμένης προσφοράς, προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί.

Οι λόγοι της ΑΜΚ

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank πήρε στο Δ τρίμηνο του 2020 το συντριπτικό μέρος των ζημιών (προβλέψεων), προκειμένου να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Μετά τις παραπάνω ζημιές και την υποχώρηση των κεφαλαιακών δεικτών κάτω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, η τράπεζα υποχρεώθηκε να συντάξει πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan), για την περίοδο 2021-23, τα βασικά σημεία του οποίου έχουν ανακοινωθεί και η υλοποίησή τους έχει ξεκινήσει.

Η τράπεζα, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, υπέρ Δημοσίου, προκειμένου να συμψηφίσει οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση (Deferred Tax Credit- DTC) 151,8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, με καταβολή ισόποσων κεφαλαίωνν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα