Attica Bank: Στο ΤΧΣ η επιλογή του επενδυτή

Attica Bank: Στο ΤΧΣ η επιλογή του επενδυτή
Attica Bank EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Διοίκηση του ΤΧΣ θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον από τους δύο επενδυτές, ΤΜΕΔΕ – Ellington και Bain Capital – Flowers και με ποιους όρους θα καλυφθεί η ΑΜΚ της Attica Bank.

Στο «γήπεδο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παίζεται πλέον το παιχνίδι για το μέλλον της Attica Bank καθώς μετά την χθεσινή παρουσίαση των δύο προτάσεων, ΤΜΕΔΕ – Ellington και Bain Capital – Flowers, καλείται σε στενά χρονικά πλαίσια, να αποφασίσει για την ανακεφαλαιοποίηση και την ιδιωτικοποίησή της τράπεζας.

Παρουσία των εκπροσώπων του ESM, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι δύο προτάσεις παρουσιάστηκαν χθες αναλυτικά στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, με καλά πληροφορημένες πηγές να χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, για το μέλλον της Attica Bank, καθώς το μπαλάκι των αποφάσεων βρίσκεται πλέον στην διοίκηση του Ταμείου η οποία θα πρέπει να πάρει την τελικής της απόφαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές μπορεί το ΔΣ της Attica Bank να προέκρινε, κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν το προηγούμενο διάστημα, την πρόταση που κατέθεσε το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει το Ταμείο, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank με 68%.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο λόγος που ζητήθηκε και από τη Bain να παρουσιάσει την πρότασή της, είναι ότι υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για την Ellington, καθώς πρόκειται για επενδυτικό σχήμα που σε αντίθεση με τη Bain, δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό της κανένα πιστωτικό ίδρυμα, ενώ η μέχρι σήμερα συνεργασία της με την Attica Bank αφορά το κομμάτι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων της.

Το σημείο κλειδί

Την ίδια στιγμή κύκλοι του Ταμείου κάνουν λόγο για την λήψη δύσκολων αποφάσεων που δεν θα αφήνουν εκτεθειμένη την διοίκηση και μάλιστα με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας, καθώς η EKT έχει θέσει την Attica Bank εκτός δανεισμού από το ευρωσύστημα και αφήνοντας ως μόνη επιλογή την ακριβή ρευστότητα από τη διατραπεζική.

Το ΤΣΧ έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank μέχρι το ύψος του ποσοστού που κατέχει (68,2%), με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να συμμετάσχει και στην επόμενη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας. Εάν το Ταμείο μπει για να καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ, αλλά αποκλειστεί από την επόμενη, τότε αναλαμβάνει τη ζημία προκειμένου να επωφεληθεί ο ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει αργότερα σε μία καθαρή τράπεζα, γεγονός που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις μέχρι σήμερα συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή ελλοχεύει και ο κίνδυνος στην περίπτωση που στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ τοποθετηθεί μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ΤΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ τότε να θεωρηθεί state aid (κρατική βοήθεια) και να ακυρωθεί η διαδικασία.

Υπό την παραπάνω απειλεί οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί ώστε να πειστεί ένα εκ των δύο σχημάτων να συμμετάσχει σε πρώτη φάση με ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί κανονικά από ΤΧΣμ ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ) και εν συνεχεία να εκδοθεί ένα ομολογιακό της τάξης των 100 – 150 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές από την Attica bank που θα καλύψει ο στρατηγικός επενδυτής προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο.

Οι όροι της ΑΜΚ

Σημειώνεται ότι στις 19 Νοεμβρίου το ΤΧΣ θα καταστεί μέτοχος της Attica Bank, αφού κλείνει ο μήνας που προβλέπει ο νόμος για τη μετατροπή των warrants, από τη στιγμή της μετατροπής μέχρι τη μεταβίβασή τους. Ενόψει της απόκτησης των μετοχών που θα αντιστοιχούν στο 68,2% της Attica Bank, το ΤΧΣ πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, υπό την πρόσθετε πίεση που υπάρχει από το γεγονός ότι αυτές δεν μπορούν να θωρακιστούν από ένα υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Η αύξηση έχει προσδιοριστεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η κάθε μία. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων προκειμένου ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να ανέλθει στο 11% περίπου (pro forma) και να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, μετά την υποχώρηση του δείκτη στο 3% περίπου λόγω των ζημιών που πήρε για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Η διοίκηση της Attica Bank έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ και η έγκρισή του αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες. Η σύνταξη του ενημερωτικού έχει γίνει με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι υφιστάμενοι μέτοχοι που έχουν και δικαίωμα προτίμησης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η τροποποίησή του με βάση και την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΤΧΣ με τον προτιμητέο επενδυτή.

Όπως έχει ανακοινώσει η Τράπεζα «οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή». Εκτός από το ΤΧΣ, τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση έως του ποσοστού που διαθέτουν έχουν αναλάβει οι δύο επόμενοι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα