Attica Bank: Συνεχίζεται το θρίλερ για τους όρους της ΑΜΚ

Attica Bank: Συνεχίζεται το θρίλερ για τους όρους της ΑΜΚ
Attica Bank INTIME

Με το "τρικ" της ανοικτής συνεδρίασης του ΔΣ της Attica Bank μέχρι την Παρασκευή, οι σύμβουλοι της ΑΜΚ συνεχίζουν τις επαφές με το ΤΧΣ και τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι προσφορές και τα αγκάθια.

Νέα παράταση μέχρι την Παρασκευή πήρε το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της Attica Bank με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 240 εκατ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια του χθεσινού προγραμματισμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank παρουσιάστηκαν οι δεσμευτικές προσφορές ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί, χωρίς να υπάρξει, για άλλη μια φορά, οριστική απόφαση.

Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει οριστική και ουσιαστική λύση για την Attica Bank, η συνεδρίαση του ΔΣ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους μέχρι 240 εκατ ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Η Attica Bank ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την Τράπεζα όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου».

Το παρασκήνιο

Προηγήθηκαν πυρετός επαφών με την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών από τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους (Bain Capital – JC Flowers και Ellington – ΤΜΕΔΕ) που ωστόσο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ικανοποιούν τον βασικό μέτοχο, το ΤΧΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι οι σύμβουλοι της διαδικασίας είχαν στα χέρια τους μια βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η οποία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank από το ΤΧΣ με συμμετοχή ΤΜΕΔΕ και εν συνεχεία την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές που θα καλυφθεί από την Ellington. Με αυτόν τον τρόπο ΤΜΕΔΕ και Ellington θα αποκτήσουν σε δεύτερη φάση τον έλεγχο της τράπεζας. Σύμφωνα με την βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά, Ellington και ΤΜΕΔΕ θα εισφέρουν τα 80 εκατ ευρώ από τα 240 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και σε δεύτερο χρόνο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της Attica Bank.

Ωστόσο λίγο πριν ξεκινήσει το ΔΣ της τράπεζας υποβλήθηκε βελτιωμένη προσφορά και από το σχήμα JC Flowers- Bain, αντίστοιχης λογικής.

Πρακτικά οι επενδυτές ζητούν το ΤΧΣ να καλύψει το μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, που αντιστοιχεί στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και οι ίδιοι να αποκτήσουν τον έλεγχο σε δεύτερη φάση.

Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το ΤΧΣ θα υποστεί ακραίο dilution – αραίωση με αποτέλεσμα το ποσοστό του από 68,2% να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 33%. Ως εκ τούτου ο ΤΧΣ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας αντιδρά, θεωρώντας ότι είναι πιο ορθόδοξη λύση να κηρυχθεί άγονη η διαγωνιστική διαδικασία αφού δεν βρέθηκε επενδυτής πρόθυμος να καλύψει χωρίς αιρέσεις μεγάλο μέρος της ΑΜΚ και να ακολουθήσει αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων. Στη συνέχεια και αφού ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica Bank θα τρέξει σε βάθος μερικών μηνών νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σήμερα και αύριο οι σύμβουλοι της τράπεζας – Αxia Ventures και Euroxx – θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων τόσο με τις ενδιαφερόμενους όσο κυρίως με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε η λύση που θα προκριθεί να είναι αποδεκτή και από το Ταμείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Attica Bank:

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 03.11.2021 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, «AXIA Ventures Group Ltd» και «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο γραφείο Ποταμίτης – Βεκρής των δεσμευτικών προσφορών των ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του που ορίστηκε για τις 05.11.2021, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την Τράπεζα όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Attica Bank θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την πρόοδο της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με επόμενες ανακοινώσεις της.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα