Attica Bank: Βήμα – Βήμα η επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα

Attica Bank: Βήμα – Βήμα η επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα
Attica Bank SOOC

Η επιστροφή, έπειτα από χρόνια, στην κερδοφορία ανοίγει τον «δύσκολο» δρόμο για τη δημιουργία, του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Ο δύσκολος δρόμος για την οικονομική εξυγίανση, ο ρόλος των κόκκινων δανείων και η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Τους πρώτους «καρπούς» τους στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιεί για την περίοδο 2023 – 2025 και την επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα άρχισε να «δρέπει» η διοίκηση της Attica Bank.

Χθες η διοίκηση της τράπεζας, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023 λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων, ύψους 0,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 4,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα στην αγορά ότι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα προχωράει με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Η Attica Bank παρουσίασε βελτίωση σε σχεδόν όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών της, αποδεικνύοντας την προσήλωση της Διοίκησης στο στόχο που έχει θέσει για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, υλοποιώντας το Επιχειρηματικό Σχέδιο 2023-2025 που προβλέπει την εξυγίανση και ανάπτυξή της.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η δήλωση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank, κυρίας Ελένη Βρεττού όπου δήλωσε σχετικά: «η βιώσιμη κερδοφορία εντός της τριετίας αποτελεί τον κορυφαίο στόχο και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Attica Bank, ώστε να αποτελέσουμε έναν συνεπή συνεργάτη και τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επίτευξη κερδοφορίας καταδεικνύει την προσπάθεια εξορθολογισμού κόστους παράλληλα με την ανάπτυξη της τράπεζας με νέες εργασίες και πελάτες. Κάναμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, με προσήλωση και χωρίς κανέναν εφησυχασμό. Υλοποιούμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, έχοντας επιτύχει και το ορόσημο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους €473,3 εκατ., εξέλιξη κομβική για την αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών της Τράπεζας. Βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εστιάζοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας, την υγιή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των εσόδων μας και την αποδοτικότερη λειτουργία της τράπεζας».

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

Παράλληλα με την οικονομική εξυγίανση της τράπεζας, η διοίκηση της Attica Bank προχωράει και την διαδικασία της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, με στόχευση κυρίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη συμμετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με 33,8 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας πλέον μερίδιο 5,5%. Ωστόσο η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχώνευση είναι αμφότερες οι τράπεζες να υλοποιήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια που ειδικά στην περίπτωση της Attica Bank είναι κοινό μυστικό στην αγορά ενέχει σημαντικά εμπόδια.

Ο ρόλος των κόκκινων δανείων

Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η διοίκηση της τράπεζας είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων με την Διευθύνουσα Σύμβουλο να έχει ήδη προβεί σε κάποιες κινήσεις (σ.σ. πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η Τράπεζα έλαβε στα μέσα Απριλίου δεσμευτικές και μη προσφορές από υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση των χαρτοφυλακίων Astir 1 και Metexelixis και προέβη στον απαιτούμενο σχηματισμό προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου. Οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, επιβάρυναν τα αποτελέσματα του 2022. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημία 317,6 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε ζημία 388,6 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο σκέλος, το πρόβλημα της Παγκρήτιας είναι σαφώς μικρότερο, αφού το «κόκκινο» στοκ διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους σε περίπου ένα δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, Attica Bank και Παγκρήτια φέρεται να προσδοκούν την ανανέωση του «Ηρακλή», πιθανότατα με την ενσωμάτωση ορισμένων αλλαγών είτε στο κομμάτι της αξιολόγησης των ομολόγων και του κόστους των εγγυήσεων είτε και των αμοιβών, οι οποίες λόγω αύξησης των επιτοκίων θα είναι αυξημένες. Ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα τοποθετηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και σίγουρα θα κληθεί να λάβει μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των δύο τραπεζών.

Οι επόμενες κινήσεις

Για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη και μια σειρά από άλλες κινήσεις όπως η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την HSBC και εν συνεχεία η απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζει ότι αρχικά και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση Παγκρήτιας και HSBC βοηθώντας την κρητική τράπεζα να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφενός προϊοντικά καθώς το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της HSBC περιλαμβάνει 92.000 πελατών και αφετέρου, γεωγραφικά, αφού κατόπιν και της συνένωσης το προσεχή φθινόπωρο με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τη συγχώνευση Παγκρήτιας και HSBC εκτός από την άμεση μεγέθυνση και την ταχύτερη ανάπτυξη της τράπεζας, επιτυγχάνεται και θετική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα