Αξιολόγηση από την Τρίτη

Αξιολόγηση από την Τρίτη
Συζήτηση της υπ’ αριθ. 26/20/18.4.2016 επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, 44 Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με θέμα: «Ζητήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Λίγες ημέρες υπομονή και αξιολόγηση ξανά από Τρίτη για το οικονομικό επιτελείο. Τα ανοιχτά θέματα που οδηγούν στη δεύτερη υπο-δόση. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Από Τρίτη… αξιολόγηση έχει το πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου, αφού με αφορμή το διήμερο συνέδριο το Economist για την ελληνική οικονομία που ξεκινά στις 22 του μήνα και ολοκληρώνεται την ημέρα του Brexit όπου θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών και θα έχουν ολιγοήμερες επαφές με τα ελληνικά υπουργεία .

Αυτήν την φορά η ανεπίσημη έναρξη της αξιολόγησης θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέσα από το τμήμα του συνεδρίου με τίτλο : “Keeping the third economic adjustment program on track : What now” δηλαδή Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής εντός τροχιάς , και τώρα τι ;

Στο πάνελ θα συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και οι κ.κ, Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Νικόλα Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ ) και Αλβάρο Περέϊρα ( ΟΟΣΑ ) ¨Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς όλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση της πρώτης αξιολόγησης Παράλληλα βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν και τα θέματα που θα οδηγήσουν στην υπο-δόση των 2,8 δις ευρώ και την δεύτερη αξιολόγηση που θα πάρει αμέσως μετά την σκυτάλη και θα έχει στην κορυφή της ατζέντας τα εργασιακά

Σε πάνελ που θα προηγηθεί ο πρώην υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το χρηματοδοτικό πλάνο του τρίτου ελληνικού προγράμματος και το μέλλον που θα υπάρξει μετά την ενδεχόμενη είσοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά και την χθεσινή έκθεση του διοικητή της ΤτΕ θεωρείται απίθανο να μην τεθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου και το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους το οποίο επισήμως έχει μετατεθεί χρονικά για το 2018 από τους εταίρους και δανειστές μας .

Σε συνέχεια του συνεδρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν επαφές με τα ελληνικά υπουργεία με πρόγραμμα για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος .

Η δεύτερη υπο- δόση

Δεδομένο είναι οικονομικό επιτελείο λίγες μέρες μετά την έγκριση της δόσης των 7,5 δις ευρώ από το ΔΣ του ΕΜΣ θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να πέσει με τα μούτρα στην δουλειά ώστε να ολοκληρώσει με τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Τα πιο σοβαρά από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα είναι:

-Η ολοκλήρωση της τελικής σύμβασης παραχώρησης για το Ελληνικό και η κύρωσή της από την Βουλή.

-Η προώθηση της μακροχρόνιας παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού.

-Η εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού για την διάθεση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

– Η Κυβέρνηση πρέπει να υποδείξει τα άτομα που θα υποδείξουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και να συσταθεί επίσημα η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ ( ΕΔΗΣ.Α.Ε ).

– Ένα από τα σημαντικά προαπαιτούμενα είναι η αξιολόγηση των στελεχών των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

-Η απονομή διοικητικής και οικονομικής αυτοδυναμίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία θα διαδεχθεί την Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων .

– Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

– Η αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ.

– Τέλος για την υπο-δόση υπάρχουν και ουρές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα