Bloomberg: Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι

Bloomberg: Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι
Interior view (multiple exposure) from Athens Stock Exchange / ( ) SOOC

Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg

Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30%, από 60% τον περασμένο Ιούλιο και 70% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg, η οποία έγινε πριν τις εκλογές, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2% και η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 25%, για πρώτη φορά από το 2012. «Φυσικά, μπορεί να δούμε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις αυτές το επόμενο τρίμηνο, αφού η νέα κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της» σημειώνει το Bloomberg.

Η έρευνα του Bloomberg αφορούσε σε 50 χώρες και, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματά της, οι οικονομολόγοι θεωρούν ως σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία θα έχει ύφεση φέτος (η σχετική πιθανότητα είναι 99%), ενώ πολύ μεγάλη πιθανότητα ύφεσης εκτιμούν και για την Αργεντινή (πάνω από 90%) και την Κύπρο (πάνω από 80%). Η Σερβία έχει πιθανότητα ύφεσης 60% και η Κροατία μεγαλύτερη από 40%.

Έκπληξη, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι η πιθανότητα ύφεσης της ελβετικής οικονομίας εκτινάχτηκε στο 40% από μόλις 9% τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση – σοκ της κεντρικής τράπεζας της χώρας να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ. Πιθανότητα ύφεσης 30% προβλέπεται, εκτός από την ελληνική, και για την πορτογαλική και τη βραζιλιάνικη οικονομία, ενώ η Ιταλία έχει αντίστοιχη πιθανότητα λίγο μικρότερη από το 30%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα