Μπορείς τελικά να βγάλεις χρήματα επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα;

Μπορείς τελικά να βγάλεις χρήματα επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα;
Κρυπτονομίσματα shutterstock

Πόσο ασφαλής και πόσο επικερδής είναι μια επένδυση σε κρυπτονομίσματα; Αναλύουμε τι είναι το κρυπτονόμισμα και πώς μπορεί να σου αποφέρει χρήματα.

Το κρυπτονόμισμα υπάρχει στις ζωές μας εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό πως το Facebook θα μπει κι αυτό στο χορό, λανσάροντας το δικό του, ονόματι ‘Libra‘. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλή τα κρυπτονομίσματα; Πώς μπορείς να τα αγοράσεις; Συμφέρει να μπεις στην αγορά ή στην ανταλλαγή των κρυπτονομισμάτων; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δώσουμε απαντήσεις.

Κρυπτογονία

Ξεκινάμε βλάσφημα, παραφράζοντας την έννοια της Θεογονίας, για να δώσουμε τον ορισμό του κρυπτονομίσματος: πρόκειται για μια λέξη που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας της ιντερνετικής κολλεκτίβας των cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία βασίζεται σε μια κατανεμημένη βάση δεδομένων (Blockchain), σε ένα ανοικτής φύσης λογισμικό, το οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν (forking), όπως αναφέρει το oneman.gr.

Το νέο αυτό είδος χρήματος, δεν βασίζεται σε μια κεντρική αρχή, αλλά υπακούει στις νόρμες των Peer-to-Peer συναλλαγών. 10 χρόνια αργότερα, ο Satoshi Nakamoto θα δημοσιεύσει στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια.

Πόσο κοστίζει ένα bitcoin σήμερα;

Η σημερινή ισοτιμία του bitcoin στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά, αντιστοιχεί σε 14.188,69 ευρώ.

Πώς ξεκινάω

Χρειάζεσαι:

Μια σύνδεση Internet και έναν υπολογιστή.

Ένα λογαριασμό τράπεζας συνδεδεμενο με τον λογαριασμό κρυπτονομισμάτων σου.

Έναν αποθηκευτικό χώρο για τα νομίσματά σου (digital wallet).

Λογαριασμό στο Coindesk ώστε να αποκτήσεις πλήρη γνώση του χρηματιστηρίου των κρυπτονομισμάτων και να βάλεις μπρος τις πρώτες σου συναλλαγές με αυτά.

Πρόκειται για ένα νόμισμα άυλο, του οποίου η αξία συνδέεται με την κοινή εμπιστοσύνη ανάμεσα στους επενδυτές, την ενσωμάτωσή του στις οικονομικές αγορές και το δημόσιο ενδιαφέρον για τη χρήση του. Κάθε κρυπτονόμισμα παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως προς την ψηφιακή ανάλυση. Κάθε συναλλαγή όμως, συμβαίνει ως εξής:

Όταν ο καταναλωτής κάνει μια οποιαδήποτε αγορά online, οι τράπεζες επικυρώνουν τη συναλλαγή. Στην περίπτωση του Bitcoin όμως, οι συναλλαγές συμβαίνουν χωρίς καμία μεσολάβηση τρίτου παράγοντα, μέσα από ένα σύστημα που λέγεται hashing. Όταν ένα πρόσωπο πληρώνει ένα άλλο πρόσωπο με bitcoin, οι υπολογιστές της Blockchain του κάθε κρυπτονομίσματος ελέγχουν την εγκυρότητα της συναλλαγής βάσει της επίλυσης ενός σχετικού μαθηματικού προβλήματος. Αν το αποτέλεσμα του προβλήματος είναι έγκυρο, τότε η συναλλαγή εκτυλίσσεται κανονικά και καταχωρείται στην βάση δεδομένων του κρυπτονομίσματος.

Όλες οι συναλλαγές κάθε κρυπτονομίσματος είναι διαθέσιμες και διαφανείς προς κάθε έναν που επιθυμεί να κρατήσει αρχείο, ενώ αξίζει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει το στοιχείο της επιστρεψιμότητας ή/και της ακύρωσης συναλλαγών. Κάθε μεταφορά από και προς χρήστη Bitcoin θεωρείται απόλυτα ασφαλής και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν απώλειες ή κλοπές.

Crypto Trading  Vs Investing: οι διαφορές

Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο έννοιες: το investing (επένδυση) αφορά εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν μακροπρόθεσμα κάποια κέρδη μέσω αγοραπωλησιών νομισμάτων, επενδύοντας κυρίως σε νομίσματα που δεν παρουσιάζουν σοβαρές αυξομειώσεις στην αξία τους. Το trading είναι το ακριβώς αντίθετο: αφορά κυρίως μικροεπενδυτές που ξεκινούν με μικρά ποσά, οι οποίοι αποσκοπούν σε κέρδος, αγοράζοντας και πουλώντας νομίσματα ανάλογα με τις ανόδους και τις πτώσεις αυτών. Για παράδειγμα, μια μέση διακύμανση τιμής του Ethereum, ξεκινά από τα 338.54 δολάρια ανά νόμισμα και καταλήγει στα 392.90.

Επιλόγος

Τα κρυπτονομίσματα παραλληλίζονται συχνά με την ψηφιακή επανάσταση της εμφάνισης του Internet στα τέλη της δεκαετίας του `90. Όσοι έσπευσαν τότε να επενδύσουν σε μετοχές εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, αντιμετώπισαν σοβαρές απώλειες. Το κρυπτονόμισμα βέβαια είναι μια λίγο διαφορετική επανάσταση: είναι ένα νόμισμα που πρακτικά καταργεί την έννοια της τράπεζας. Όσο επαναστατικό κι αν ακούγεται (και είναι), είναι πιο συνετό να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμα ώστε να δούμε πόσο θα σταθεροποιηθεί αξιακά και πόσο αξιόπιστος είναι ο χάρτης των κρυπτό-συναλλαγμάτων ως προς την καθημερινότητά μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα