Brexit: Η νέα σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

Brexit: Η νέα σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

Τους οικονομικούς κινδύνους στην περίπτωση που το "διαζύγιο" Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. δεν είναι ομαλό συζήτησαν οι ομιλητές του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

Τον δύσκολο δρόμο των διαπραγματεύσεων Βρετανίας- Ε.Ε, για το Brexit ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με θέμα “Brexit: Οι επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.”

Η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα κα. Kate Smith υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ύφεση στη βρετανική οικονομία, όπως προβλεπόταν, αλλά αντίθετα όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί.

“Είμαστε στενός σύμμαχος και εταίρος της Ελλάδας, αλλά δεν έχω ακούσει μία φωνή που να υποστηρίζει ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να συμβάλλει σε μία ομαλή διαδικασία αποχώρησης και χάραξη μίας στενής στρατηγικής σχέσης και ότι η διάθεση δεν πρέπει να είναι καθόλου τιμωρητική”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η Βρετανία στοχεύει σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο συνεταιρισμό με την Ε.Ε., που θα ωφελήσει, εκτίμησε, και τις δύο πλευρές. Διευκρίνισε ειδικότερα ότι η Μεγάλη Βρετανία θέλει όσο καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

“Όταν είπαμε ότι θα έρθουμε στους Δελφούς να συζητήσουμε για το Brexit, με ρώτησαν εάν θα ζητήσουμε το χρησμό του μαντείου”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, κ. Kevin Featherstone.

Σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δε θέλει να αντιγράψει το μοντέλο των σχέσεων που έχει ήδη η Ε.Ε. με άλλα κράτη μη μέλη, αλλά να φτιάξει ένα νέο είδος εμπορικών σχέσεων και ταυτόχρονα να έχει πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης.

Επισήμανε όμως ότι η Ε.Ε. θέλει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε όλες τις εμπορικές της σχέσεις, ενώ η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί την αναγνώριση τέτοιας δικαιοδοσίας.

Ανέφερε παραδείγματα της σχέσης άλλων χωρών όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ελβετία με την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι ανάλογα με το είδος της συμφωνίας προβλέπεται και συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο κ. Iain Begg του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική οικονομία διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις. Σημείωσε όμως επίσης ότι οι επιχειρήσεις διστάζουν για νέες επενδύσεις και συζητούν μετακίνηση θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες εντός Ευρωζώνης, με κορυφαίο παράδειγμα το Cityς.

Ανέφερε ότι προβλέπεται χαμηλότερη ανάπτυξη το 2017 διότι η κατανάλωση δεν μπορεί να παραμείνει υψηλή λόγω και της εσωτερικής υποτίμησης “και οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει αυτό”.

Παρομοίασε μάλιστα τη Μεγάλη Βρετανία με ένα καρτούν: “Σαν το κογιότ που κυνηγά τον road runner πηδήξαμε ενώ τρέχουμε ακόμη και μετά θα πέσουμε”.

Σημείωσε τέλος ότι υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες στη διαπραγμάτευση για το Brexit, πχ εάν δε συμφωνήσουν οι 27 σε κοινή στάση, καταλήγοντας: “Το διαζύγιο είναι ένα πράγμα, το να καταλήξεις σε μία νέα συμφωνία είναι ένα άλλο”.

O καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του London School of Economics κ. Tony Travers, επισήμανε ότι ανεξάρτητα του εάν θεωρεί κανείς σωστή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, γεγονός είναι ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας επέλεξε Brexit και δεν υπάρχει από τότε μέχρι σήμερα καμία ένδειξη ότι μετάνιωσαν για αυτή την επιλογή.

Αναφέρθηκε στο μούδιασμα της πολιτικής τάξης, που προσδοκούσε Bremain και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση πιέζεται από διάφορα λόμπι σε σχέση με το Brexit: Το επιχειρηματικό που ενδιαφέρεται για τις εμπορικές συμφωνίες και το μεταναστευτικό σύστημα και δεν θέλει την αβεβαιότητα. Αλλά και εφημερίδες που είναι φανατικά υπέρ ενός “σκληρού” και “καθαρού” Brexit.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Παγουλάτος από την πλευρά του ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν τελικά σε ένα πιο “μαλακό” Brexit.

Εκτίμησε ότι το Brexit θα βλάψει και τη Βρετανία και την Ε.Ε.

Σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει ένα πιο “μαλακό” Brexit, αλλά και η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτρέψει το Brexit να αποτελέσει οικονομική και πολιτική επιτυχία, ούτε να αποδεχθεί μία κατάσταση “α λα καρτ” μέλους.

Χαρακτήρισε τέλος επικίνδυνο προηγούμενο τη λήψη μίας τόσο σημαντικής απόφασης όπως το Brexit με δημοψήφισμα, ενώ ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Τράμπ είπε: “Η Μεγάλη Βρετανία παράτησε ένα πληκτικό γάμο για να παραδοθεί στα χέρια ενός βίαιου εραστή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα