Χαρίτσης: Περνάμε σε μία νέα σελίδα και το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Συνεδρίαση για πρώτη φορά την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017,  της Επιτροπής Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ) του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, με θέμα την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2017-2021. Η Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία συστάθηκε με το άρθρο 72 του Ν. 4399/2016, αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων των τοπικών και περιφερειακών Αρχών της χώρας και της δημόσιας διοίκησης, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων. Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, παρέχει γνώμη προς την Επιστημονική Επιτροπή, για επίκαιρα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής, αξιολογεί την εφαρμοζόμενη αναπτυξιακή πολιτική και υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνεδρίαση για πρώτη φορά την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017, της Επιτροπής Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ) του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, με θέμα την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2017-2021. Η Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία συστάθηκε με το άρθρο 72 του Ν. 4399/2016, αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων των τοπικών και περιφερειακών Αρχών της χώρας και της δημόσιας διοίκησης, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων. Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, παρέχει γνώμη προς την Επιστημονική Επιτροπή, για επίκαιρα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής, αξιολογεί την εφαρμοζόμενη αναπτυξιακή πολιτική και υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

"Δουλειά μας είναι να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα, από κοινού με όλους τους φορείς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας", τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης

«Οι τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της οικονομίας, δείχνουν ότι πράγματι περνάμε σε μία νέα σελίδα. Δουλειά μας είναι να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα, από κοινού με όλους τους φορείς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, προσερχόμενος στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «πρέπει να γίνει μία σοβαρή δουλειά και αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει 13 περιφερειακά συνέδρια, έτσι ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, με όλους τους εμπλεκόμενους με την ίδια την κοινωνία, για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας».

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ότι «αυτό που πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα και το 2015 και το 2016 βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, στο σύνολό της Ευρώπης».

Σχετικά με τη φετινή χρονιά, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «και μέσα στο 2017 η δουλειά εντατικοποιείται και το βάρος πέφτει πλέον στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκινούν μέσα από το πρόγραμμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «διευρύνονται και γίνονται ακόμα πιο ισχυρές οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Όπως εξήγησε, «το 2016, μέσα από τις συμφωνίες αυτές, πετύχαμε εκταμίευση πόρων ύψους 1,4 δις ευρώ προς την πραγματική οικονομία και κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Το 2017 συνέχισε, «αυτή η συνεργασία θα αποδώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους που θα φθάσουν μέσα στη χρονιά στους τελικούς δικαιούχους τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σε σημαντικά έργα υποδομών».

Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι «τον αξιοποιούμε και για πρώτη φορά στρέφεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», ενώ όπως πρόσθεσε, «το επόμενο διάστημα θα σχεδιάσουμε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια, περισσότερα προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός μας, ο οποίος υλοποιείται, περιλαμβάνει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε και μέτρα, τα οποία θα ελαφρύνουν κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει πληγεί μέσα στην κρίση, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο».

Αναφορικά με τις επενδύσεις, είπε ότι «αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο ανασχεδιασμός του πλαισίου για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που αφορά και την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς».

Ακόμη, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτό το πλαίσιο, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και σε άλλους κλάδους, όπως στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες και στην αγροδιατροφή».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «υπάρχουν πολλές δυνατότητες για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και για αυτό διευρύνουμε το καθεστώς, ώστε να έχουμε περισσότερες στρατηγικές και ξένες επενδύσεις στην χώρα μας».

SHARE:

24Media Network