Χάρτης: Πώς θα ήταν η Ευρώπη αν ξαναφτιάχναμε τα σύνορα βάσει χρέους

A Greek bondholder holds a sign as he takes part in a protest outside the Central Bank of Greece in Athens October 31, 2012. Bondholders protested against their inclusion in a debt swap that they said wiped out much of the savings which they had invested in Greek government bonds. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST) - RTR39SYK
A Greek bondholder holds a sign as he takes part in a protest outside the Central Bank of Greece in Athens October 31, 2012. Bondholders protested against their inclusion in a debt swap that they said wiped out much of the savings which they had invested in Greek government bonds. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST) - RTR39SYK REUTERS

Πώς θα έμοιαζε η Γηραιά Ήπειρος αν τα κράτη της επαναχάραζαν τα σύνορα τους βάσει του εθνικού τους χρέους κατά κεφαλήν (Pic)

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καιρό τώρα.

Η Deutsche Bank δημοσίευσε μόλις έναν χάρτη που παρουσιάζει το πώς θα έμοιαζαν τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το εθνικό τους χρέος ανά άτομο.

Άλλες χώρες έχουν συρρικνωθεί, άλλες έχουν "διογκωθεί". Το μέγεθος της χώρας μας είναι ενδεικτικό.

Το δημόσιο χρέος είναι ένα φλέγον ζήτημα για την Ε.Ε. που ανάγεται πλέον σε στερεοτυπικές σχεδόν απεικονίσεις και αιτιάσεις, με κάποιες χώρες του Βορρά να εμφανίζονται ως ισχυρές και "σοβαρές" και άλλες του Νότου να παρουσιάζονται σαν χρεωμένες και "σπάταλες".

Τα στερεότυπα του τεμπέλη και σπάταλου Έλληνα έχουν αρχίσει να αμβλύνονται βέβαια τα τελευταία χρόνια με τους Γερμανούς να δέχονται τα πυρά για την προωθούμενη λιτότητα και την εμμονή τους με αυτή.

Ο χάρτης:

Χάρτης: Πώς θα ήταν η Ευρώπη αν ξαναφτιάχναμε τα σύνορα βάσει χρέους

H χώρα μας έχει αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις, πράγμα που ισχύει και για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Από την άλλη, οι χώρες του κέντρου και του Βορρά έχουν μικρύνει.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε άλλωστε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε στο 176% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 171% του ΑΕΠ ένα χρόνο πριν.

Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 92,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 91,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην "ΕΕ των 28" το δημόσιο χρέος έφτασε το 86,6% του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 85,3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 έφτασε το 176% του ΑΕΠ (315,5 δισ. ευρώ), έναντι 177,5% του ΑΕΠ (317,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 171% του ΑΕΠ (317,7 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα (176%) και ακολουθούν η Ιταλία (131,8%), η Πορτογαλία (131,4%) και η Ιρλανδία (114,8%).

Το χαμηλότερο χρέος κατέγραψε η Εσθονία (10,5%), το Λουξεμβούργο (22,9%) και η Βουλγαρία (23,6%).

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 18 κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε δέκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+16,8 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κροατία (+7,3) και στη Βουλγαρία (+6,6). Τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους κατέγραψε η Ιρλανδία (-9,4), η Πολωνία (-8,0) και το Λουξεμβούργο (-5,0).

Πηγή: businessinsider

SHARE:

24Media Network