Χιλιάδες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Χιλιάδες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας
28-6-2011-ΑΘΗΝΑ-ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πάνω από 8.000 ακυρώσεις δωματίων πλήττουν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Ο καθοριστικός ρόλος των επεισοδίων. Άμεσα μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι. Ρωσία: "Να αποφεύγετε τις μεγάλες πόλεις" (Vids)

Ακυρώσεις για συνέδρια που θα πραγματοποιούνταν το 2012, αλλά και δεκάδες ακυρώσεις δωματίων από τουρίστες που είχαν στόχο να παραθερίσουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνθέτουν το δραματικό σκηνικό της χώρας μας, στον απόηχο των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας.

Για δραματική κατάσταση κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας και προσθέτουν ότι πρόκειται ένα γκρίζο καλοκαίρι, με το τζίρο να πέφτει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, “είχαμε 8.000 ακυρώσεις σε 20 ξενοδοχεία της Αθήνας μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει”.

Με δραματικούς τόνους ο κ. Ρέτσος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η Αθήνα να θεωρηθεί ως ανασφαλής προορισμός στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, σημειώνοντας ότι ”τα γεγονότα και το κλίμα στην Αθήνα αποστερούν από την περιοχή μας τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη, τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα ο τουρισμός γεννά ελπίδα, τη στιγμή δηλαδή που η πορεία του τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε διαφαίνεται θετική και αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως ο κλάδος μας είναι ο βασικός άξονας της εθνικής μας οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, η πληρότητα των ξενοδοχείων υποχώρησε από το 66,4% το 2008 σε 58,2% το 2011.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας έχει ήδη προβεί στην έκδοση δύο τουριστικών οδηγιών, υπογραμμίζοντας ότι η “Ελλάδα αποτελεί επικίνδυνο προορισμό και καλό είναι όσοι ταξιδεύουν στη χώρα μας, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί”.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, ο κ. Ρέτσος ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα, ως μία ύστατη προσπάθεια να δοθεί σανίδα σωτηρίας στον τουριστικό κλάδο:

* Μη καταβολή Φ.Α.Π. για το 2012.

* Μη καταβολή Ε.Φ.Τ.Ε. 0.6% για υφιστάμενα και νέα δάνεια και για διάστημα 12 μηνών.

* Αναστολή καταβολής τέλους παρεπιδημούντων 0.5% έως τις 31-12-2011.

* Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 20% για διάστημα 12 μηνών.

* Παράταση για 12 ακόμη μήνες του προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. «Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας με επιδότηση 40% των εργοδοτικών εισφορών».

* Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για την Αθήνα-Αττική,  με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2011 και για τρεις μήνες.

“Να αποφεύγετε τις μεγάλες πόλεις”

Οι ταραχές στην Ελλάδα δεν άγγιξαν τις τουριστικές περιοχές, γι αυτό και οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς, δήλωσε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας (Ροστουρίζμ) Αλεξάντρ Ραντκόφ.

Ωστόσο, συνέστησε στους Ρώσους τουρίστες να επιδεικνύουν προσοχή και σωφροσύνη,”να αποφύγουν τις επισκέψεις στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπου εξελίσσονται οι ταραχές και πολύ περισσότερο να μην προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε αυτές”, δήλωσε ο κ. Ραντκόφ.

Όπως σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, τα τελευταία 2-3 χρόνια η Ελλάδα έχει καταστεί για τους Ρώσους ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός διακοπών και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 450 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς σε ποσοστό 64%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα