Χρήση ομολόγων για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις

Χρήση ομολόγων για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις
Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπ. Εργασίας για την κατάργηση των μνημονιακών, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ασφυκτική η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Αγώνας δρόμου για να καταβληθούν χωρίς κανένα πρόβλημα οι συντάξεις

Η ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στα όρια συναγερμού και γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ήδη υπάρχει εισήγηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), έτσι ώστε να γίνει χρήση ομολόγων αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, για να καταβληθούν χωρίς προβλήματα οι συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και στην περίπτωση που ρευστοποιηθούν, το ΕΤΕΑ κινδυνεύει με απώλειες έως 25%, η διοίκηση του Ταμείου προχώρησε στη συγκεκριμένη εισήγηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε κίνδυνος στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου, σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Η συγκεκριμένη εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο ΔΣ της περασμένης Τετάρτης και αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα.

Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ έχει μηνιαίο κόστος για καταβολή συντάξεων, που φτάνει τα 197 εκατ. ευρώ, ενώ δίνει και αναδρομικά, που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας χρειάζεται να ρευστοποιήσει ομόλογο για να καλύψει περίπου το 40% του μηνιαίου λειτουργικού του κόστους. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του Ταμείου υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ διεκδικεί και από άλλους φορείς (πχ ΙΚΑ), άλλο 1 δισ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψαν χθες τα «dikaiologitika» ανάλογο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας και με την καταβολή του ΕΚΑΣ. Έτσι, το ΙΚΑ σε εγκύκλιο που εξέδωσε κάνει λόγο για καθυστερήσεις που οφείλονται στη μη ολοκλήρωση των ελέγχων από τη ΓΓΠΣ και την ΗΔΙΚΑ, που έπρεπε να είχαν περατωθεί το αργότερο έως τις 30 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Πανελλήνιες 2015: Μια ώρα μετά την έναρξη το θέμα της έκθεσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα