Χτίζονται “αναμονές” με φορολογικούς παραδείσους για αδήλωτα εισοδήματα

Χτίζονται “αναμονές” με φορολογικούς παραδείσους για αδήλωτα εισοδήματα
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Thanassis Stavrakis / Associated Press

Με νέα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος Α1092/2021 δημιουργείται η νομική βάση για να μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές από 54 χώρες (εκτός ΕΕ, ΗΠΑ κλπ ).

Φορτσάρουν το οικονομικό επιτελείο και η φορολογική διοίκηση στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση τα φοροδιαφυγής καθώς και στο μέτωπο αυτό, θα κριθεί η διασφάλιση για φέτος του φιλόδοξου στόχου για έσοδα 49 και πλέον δισεκ. ευρω.

Μάλιστα στη «μάχη» μπαίνει και η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες ώστε να διακριβωθούν ίχνη αδήλωτου χρήματος.

Έτσι με νέα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος Α1092/2021 δημιουργείται η νομική βάση για να μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές από 54 χώρες (εκτός ΕΕ, ΗΠΑ κλπ ). Με αυτές , πολλές από τις οποίες αποτελούν φορολογικούς «παραδείσους», η Ελλάδα ουσιαστικά «ανοίγει» διαύλους ανταλλαγής πληροφοριών καθώς βέβαια όλα αυτά τα κράτη έχουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ συνυπογράψει σχετικές συμφωνίες να παρέχουν αμοιβαία ή μη συνδρομή στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Να σημειωθεί ότι με την απόφαση αυτή διευρύνθηκε η λίστα των χωρών σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα η αναζήτηση πληροφοριών αναμένεται να αφορά το 2019.

Έτσι εφόσον υπάρξει το «σχετικό τιτίβισμα» από την πλευρά των αρχών αυτών των κρατών μετά από σχετικό αίτημα, μπορεί σε δεύτερο χρόνο να αναζητούνται αναλυτικότερα στοιχεία ώστε να «χτιστεί» μια πιο στερεή βάση για την τεκμηρίωση υποθέσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα καλείται να δώσει εξηγήσεις και ανάλογα με την πειστικότητά τους θα κινούνται οι ανάλογες διαδικασίες καταλογισμών φόρων κτλ.

Είναι προφανές ότι «μάτι και αυτί θα στηθεί» για όσους έχουν καταγραφεί κινήσεις με τις εν λόγω χώρες ή διαθέτουν περιουσία εκτός.

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση τα στοιχεία που θα αναζητούνται μπορεί να αφορούν

1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

‘Έτσι οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα εφαρμόζει αμοιβαία σχέση ανταλλαγής εκθέσεων ως προς το έτος ανταλλαγής 2021:

1. Αγιος Μαρίνος

2. Ανδόρα

3. Αργεντινή

4. Αυστραλία

5. Βραζιλία

6. Γιβραλτάρ

7. Βαϊλάτο του Γκέρνζι

8. Ελβετία

9. Ηνωμένο Βασίλειο

10. Ιαπωνία

11. Ινδία

12. Ινδονησία

13. Ισλανδία

14. Καναδάς

15. Κίνα

16. Κολομβία

17. Νότια Κορέα

18. Λιχτενστάιν

19. Μαλαισία

20. Μαυρίκιος

21. Μεξικό

22. Μονακό

23. Κάτω Χώρες

24. Νέα Ζηλανδία

25. Νήσος του Μαν

26. Νορβηγία

27. Νότια Αφρική

28. Ουρουγουάη

29. Πακιστάν

30. Παναμάς

31. Περού

32. Ρωσία

33. Σαουδική Αραβία

34. Σινγκαπούρη

35. Βαϊλάτο του Τζέρζι

36. Τουρκία

37. Χιλή

38. Χονγκ Κονγκ

Παράλληλα χώρες με τις οποίες η Ελλάδα εφαρμόζει μη αμοιβαία σχέση ανταλλαγής εκθέσεων ως προς το έτος ανταλλαγής 2021 είναι οι εξής:

1. Ανγκουίλα

2. Βερμούδες

3. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

4. Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

5. Καζαχστάν

6. Κατάρ

7. Κόστα Ρίκα

8. Κουρασάο

9. Μακάο

10. Μπαχάμες

11. Μπαχρέιν

12. Μπελίζε

13. Νιγηρία

14. Νήσοι Κάιμαν

15. Νήσοι Τερκ και Κάικος

16. Σεϋχέλλες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα