ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ ξαναχτυπούν την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ

ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ ξαναχτυπούν την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ

Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου που διέρρευσε την Κυριακή σε διεθνή μέσα, μιλά για την ολοκλήρωση 19 αποκρατικοποιήσεων

Αν και την ακριβή λίστα με την επόμενη γενιά των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων θα την μάθουμε μόνο όταν δούμε το μνημόνιο στη τελική του μορφή, εντούτοις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι δύσκολα θα μείνουν εκτός οι τρεις ενεργειακές εταιρείες, δηλαδή ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.

Δίχως να περιλαμβάνει το παράρτημα (Annex), το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου που διέρρευσε την Κυριακή σε διεθνή μέσα, μιλά για την ολοκλήρωση 19 αποκρατικοποιήσεων, την πλειονότητα δηλαδή όσων προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Βάζοντας τέλος στις προσδοκίες πολλών μελών της κυβέρνησης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις μόλις ολοκληρώσει τις 9 στις οποίες είχε αρχικά δεσμευθεί, το προσχέδιο προβλέπει σωρευτικά έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για την περίοδο 2016-2018, λογαριασμός που δε βγαίνει αν δεν προστεθούν στις υφιστάμενες και νέες. Ενδεικτικό είναι ότι εξ' αυτών των 5,8 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν το 2016 (σσ: τα έσοδα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, κ.ά.), αλλά τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν το 2017 και τα 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

Στο προσχέδιο πάντως αναφέρεται ότι "το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε στις 26/4/2016 το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, γνωστό ως Asset Development Plan - ADP το οποίο και περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις, όπως είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2015". Έγκριση που έγινε δίχως να υπάρξει ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του το νέο του πρόγραμμα. Το προηγούμενο ωστόσο περιελάμβανε 23 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ.

Σαφείς απαντήσεις για την τύχη των ενεργειακών εταιρειών θα δοθούν σύντομα, αμέσως μόλις γίνει γνωστό τόσο το ADP με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, όσο και το παράρτημα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις να ολοκληρωθούν.

Θυμίζουμε ότι στο μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 προβλέπονταν τα εξής για τις ενεργειακές επιχειρήσεις.

ΔΕΗ: Γινόταν αναφορά σε πώληση του 17% των μετοχών της εταιρείας πιθανόν εντός του 2016. Τα επόμενα βήματα περιελάμβαναν την πρόσληψη συμβούλων αλλά και την χάραξη από το ΤΑΙΠΕΔ της στρατηγικής που θα ακολουθήσει για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

ΕΛΠΕ: Για την πώληση του 35% των μετοχών προβλεπόταν η ενεργοποίηση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι εναλλακτικές επιλογές και να παρουσιαστούν οι συστάσεις τους.

ΔΕΠΑ: Αναφερόταν ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα, και αφού συνεκτιμηθούν οι εναλλακτικές, να επανεκκινηθεί η νέα διαδικασία. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διάφορα σενάρια, όπως η είσοδος ποσοστού της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Εθελούσια δεσμά' για τη ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό μνημόνιο

SHARE:

24Media Network