ΔΕΗ: Πού θα πάνε τα 1,350 δισ. ευρώ που “σηκώνει” με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

ΔΕΗ: Πού θα πάνε τα 1,350 δισ. ευρώ που “σηκώνει” με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Λογότυπο ΔΕΗ EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χρηματοδότηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα και επενδύσεεις 2 δις. ευρώ για εξαγορές και εγκατάσταση ΑΠΕ στα Βαλκάνια, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.

Ανοίγει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με τους επενδυτές να μπορούν να εγγράφονται μέχρι και τις 4 του μήνα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σκοπός της διοίκησης είναι η άντληση κεφαλαίων της τάξης των 1,350 δισ. ευρώ, τα οποία και θα κατανεμηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2024.

Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται και επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή. Στο κομμάτι αυτό, διακρίνει κανείς και την πρόθεσή της να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επί της ουσίας ζωντανεύει το τμήμα του στρατηγικού της σχεδίου που είχε ανακοινώσει το 2020 και αφορούσε στην είσοδό της στα απορρίμματα. Και συγκεκριμένα στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τις πρώτες ύλες RDF ή SRF που προέρχονται από τη διαλογή και την επεξεργασία των απορριμμάτων. Η δημόσια εταιρία φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να έχει ετοιμάσει πλάνα αξιοποίησης μονάδων που έχει κλείσει ή σκοπεύει να σβήσει προκειμένου να μετατραπούν σε σύγχρονα και καθαρά από ρύπους εργοστάσια τα οποία θα δίνουν ηλεκτρική ενέργεια από τα αστικά απορρίμματα.

Το σχέδιο της ΔΕΗ συμβαδίζει με τη συνολική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εκπονηθεί υπό την «πίεση» μάλιστα της καταδίκης της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά όργανα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Η δημόσια επιχείρηση αναμένεται, αναφέρουν πληροφορίες, να κινηθεί στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά, όπου χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τέτοιες μονάδες λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν κατασκευαστεί ακόμη και στα κέντρα μεγάλων πόλεων.

Οι εξαγορές ΑΠΕ

Από το ενημερωτικό δελτίο, προκύπτει επίσης το μέγεθος της επέκτασης της ΔΕΗ στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με στόχο βέβαια την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα φτάνει στη χώρα μας από ελληνική εταιρία και μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία έχει προγραμματίσει επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ στην πενταετία 2022-2026. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024-2026.

Με τις κινήσεις αυτές, που δεν θα είναι άλλες από εξαγορές χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα πετύχει τη διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου της στα 7,2 GW το 2024 και με φωτοβολταϊκά ή αιολικά από τα Βαλκάνια. Η εταιρία θέτει ως στόχο τα 700 MW και φωτογραφίζει ως πολλά υποσχόμενες αγορές εκείνες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) άμεσα και έμμεσα θα κατέχει ποσοστό μετοχών 34,123%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα