Δεν έχει προσφύγει στο ELA η Εθνική Τράπεζα και ούτε προτίθεται να το κάνει

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΟΛΟΥ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΟΛΟΥ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Τράπεζας τονίζει πως η τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Δημήτρης Σπυρόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι και άλλες συστημικές τράπεζες, εκτός της Alpha και της Eurobank που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, Θα προσφύγουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο σχετικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν σήμερα το πρωί ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με πολύ μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου μόλις 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα τον καλύτερο λόγω δανείων προς καταθέσεις ενώ έχει και την μικρότερη έκθεση σε στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανάμεσα στις 4 συστημικές τράπεζες.

(Πηγή: ΑΠΕ) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Alpha Βank, Eurobank: Ναι, ζητήσαμε πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA

SHARE:

24Media Network