Deutsche Bank: Στην κόψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

Deutsche Bank: Στην κόψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

Βρίσκεται η Ευρώπη αντιμέτωπη με το φάντασμα της δικής της Lehman Βrothers; Θα μπορέσει να ανακάμψει η Deutsche Bank ή θα μας παρασύρει σε ένα ντόμινο άνευ προηγουμένου; Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μετοχές του Γερμανικού Τιτάνα (Pics)

Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έτσι, η Γερμανική τράπεζα εξετάζει τώρα την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της υψηλότερου ρίσκου, όπως αυτά που μπορούν να μετατραπούν υπό προϋποθέσεις σε μετοχές (CoCos).

Όπως αναφέρει σήμερα το Bloomberg, οι απώλειες της μετοχής της τράπεζας περιορίσθηκαν χθες το βράδυ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωση πρόθεσης επαναγοράς ομολόγων, ωστόσο η βουτιά που έκανε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτό τον μήνα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 4 δις ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche, Τζον Κράιαν, μπορεί να αναδιαρθρώσει με επιτυχία την τράπεζα, καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές πλήττει τα κέρδη της και οι δικαστικές έρευνες εναντίον της απειλούν να αυξήσουν τις δαπάνες της.

Το Bloomberg αναφέρει πως ενδεχομένως, η τράπεζα θα επιδιώξει να επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη με την επαναγορά ομολόγων της σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών τους.

Αν και η Γερμανική τράπεζα έχει άφθονα μετρητά για να αγοράσει ομόλογά της, αναφέρει το Bloomberg, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επαναγορά και αυτή μπορεί να θεωρείται για την ώρα μη ελκυστική ενέργεια, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων της εταιρείας.

Από την άλλη, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Deutsche αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αδύναμη κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019.

Η αλήθεια είναι, σημειώνει η WSJ, ότι η Deutsche έχει καταγράψει εμπροσθοβαρώς το κόστος της αναδιάρθρωσής της, περιλαμβανομένων ζημιών 1 δις ευρώ το 2015, και έχει προγραμματίσει την πληρωμή σχεδόν 8 δις ευρώ για δικαστικές δαπάνες: Τα 5,5 δις ευρώ ως προβλέψεις και άλλα 2,2 δις ευρώ που θεωρεί ως ενδεχόμενες προβλέψεις. Αυτό το κόστος, προσθέτει το δημοσίευμα που αποδίδει στα ελληνικά το Αθηναικό Πρακτορείο, είναι αρκετό, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, καθώς τα πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, μπορεί να αυξήσουν πολύ τον λογαριασμό για τη Deutsche.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η επαναγορά ομολόγων θα εστίαζε στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης που έχει εκδώσει η τράπεζα και πιθανότατα δεν θα περιλάμβανε το πιο ριψοκίνδυνο χρέος της, όπως τα CoCos. Εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα αυτό.

"Είμαστε σταθεροί σαν βράχος"

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Deutsche έχει εκδώσει ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (που δεν έχουν λήξει ακόμη) ύψους περίπου 53,8 δις ευρώ, ενώ η σταθμισμένη μέση διάρκεια λήξης του συνολικού χρέους της, ύψους 144 δις ευρώ, είναι έξι χρόνια.

Ο Κράιαν δήλωσε με υπόμνημα στους εργαζόμενους ότι η τράπεζα "είναι σταθερή σαν βράχος". Η εταιρεία, πρόσθεσε, έχει μεγάλη "δυνατότητα και δέσμευση να πληρώνει κουπόνια (τοκομερίδια) στους επενδυτές" που κατέχουν τα CoCos της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες από το Παρίσι στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση των τιμών των ομολόγων της. Οι τιμές αυτές υποχώρησαν 2,07% από την αρχή του 2016 έως προχθές, με βάση τον δείκτη υψηλής διαβάθμισης ομολόγων τραπεζών της Ευρωζώνης που καταρτίζει η Bank of America Merrill Lynch, έναντι κέρδους 0,63% του δείκτη αναφοράς. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει μειωθεί 41% από την αρχή του έτους, ενώ το κόστος προστασίας από το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των ομολόγων της έχει υπερδιπλασιασθεί.

Τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης της Deutsche που λήγουν τον Απρίλιο του 2025, ύψους 1,5 δις ευρώ και με επιτόκιο 4,5%, έχουν υποχωρήσει 9,8 σεντς από την αρχή του έτους στα 82,56 σεντς στο δολάριο, με την απόδοσή τους να έχει εκτιναχθεί στο 7,1%.

Πίνακας με τις απώλειες μεγάλων τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα

Deutsche Bank: Στην κόψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

Ένας από τους βασικούς λόγους των απωλειών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε τομείς της παγκόσμιας που δέχονται μεγάλες πιέσεις. Όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός τομέας και αυτός του φυσικού αερίου, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν έκθεση της τάξης των 250 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει η DW, καμία από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν μπορεί να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα παραγωγής. Τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Ρωσία, η Βενεζουέλα ή οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα. Θεωρητικά οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να το λύσουν, μειώνοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την παραγωγή τους και αυξάνοντας αντιστοίχως την τιμή του προϊόντος. Δεν θέλουν όμως, καθώς δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε ανταγωνισμό, ούτε με το "φράκινγκ" (υδρορρηγμάτωση πετρωμάτων) των Αμερικανών, αλλά ούτε και με τον προαιώνιο εχθρό, το Ιράν. Η στρατηγική τους φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ, καθώς πολλές εταιρίες εξόρυξης με τη μέθοδο "φράκινγκ" σηκώνουν πλέον λευκή σημαία.

Αυτή είναι άλλωστε μία από τις αιτίες για την πτώση των χρηματιστηρίων: οι εταιρίες αυτές είχαν υπερχρεωθεί για να μπουν σε μία αγορά με υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και όπως εκτιμάται, ανάλογα με τις πηγές που ο καθένας επικαλείται, οφείλουν σήμερα στις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους 250 έως 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οικονομική κρίση reloaded;

Ο οικονομικός αναλυτής της Deutsche Welle, Χένρικ Μπέμε, σχολιάζει από τη δική του μεριά πως πράγματι επιστρέφει ο φόβος μίας νέας δημοσιονομικής κρίσης. Τα πιστωτικά ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων αυτήν την εποχή ασχολούνται περισσότερο με την εσωτερική τους αναδιοργάνωση παρά με οτιδήποτε άλλο, ίσως υποχρεωθούν να αυξήσουν τις επισφάλειές τους, καταγράφει. Τις συνέπειες υφίσταται κυρίως η Deutsche Bank.

Η τιμή της μετοχής της κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αν και η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έχει επενδύσει παρά ελάχιστα στον ενεργειακό κλάδο, όπως σημειώνει ο Μπέμε.

"Όλα αυτά δείχνουν πόσο έντονη είναι η νευρικότητα των επενδυτών, αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μετα τις υπερβολές των τελευταίων εβδομάδων οι τιμές των μετοχών θα ισορροπήσουν", καθησυχάζει.

Βέβαια, θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι για κάποιο χρονικό διάστημα τα πράγματα "θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα". Όποιος χάνει τον ύπνο του με όλα αυτά, καλύτερα να μην βλέπει καν τις τιμές των μετοχών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για όλους τους υπόλοιπους το σύνθημα είναι: Κρατάμε την ψυχραιμία μας, κλείνουμε τα μάτια και προχωράμε, καταλήγει ο οικονομικός αναλυτής της DW.

SHARE:

24Media Network