Deutsche Bank – Τράπεζες: Κλίμα “νευρικότητας” – Οι αβεβαιότητες και τα “αναχώματα”

Deutsche Bank – Τράπεζες: Κλίμα “νευρικότητας” – Οι αβεβαιότητες και τα “αναχώματα”
Deutsche Bank AP

Η αντίδραση των αρχών αλλά και τα στοιχεία των ισολογισμών του τραπεζικού κλάδου να μην παραπέμπουν σε συστημικό κίνδυνο, ωστόσο η νευρικότητα αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας είναι κυρίαρχο.

Μικρές απώλειες κατέγραψαν στην εκκίνηση της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές στο φόντο του κλίματος αμφισβήτησης που επικράτησε την εβδομάδα που πέρασε για τη Deutsche Bank και οδήγησε σε μεγάλες πιέσεις τις τραπεζικές μετοχές και τους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Με εξαίρεση τον δείκτη ΝΙΚΚΕΙ στο Χρηματιστήριο του Τόκιο που κινήθηκε σε θετικό έδαφος τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, πέριξ του -1%.

Είναι προφανές ότι μπορεί η αντίδραση των θεσμικών αρχών αλλά και τα στοιχεία των ισολογισμών του τραπεζικού κλάδου να μην παραπέμπουν σε συστημικό κίνδυνο, ωστόσο η νευρικότητα αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας είναι κυρίαρχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε επιφυλακή απέναντι στην ακόμη “αυξημένη αβεβαιότητα” που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου που δημιούργησε ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

“Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί”, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση. “Οι πολιτικοί παράγοντες έλαβαν αποφασιστικής σημασίας μέτρα απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια της ομιλίας της. “Τα μέτρα αυτά άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή”, είπε.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, τα μαθήματα του παρελθόντος έχουν οδηγήσε σε διδάγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται κρίσεις, αλλά και στη δημιουργία σχετικών “αναχωμάτων” ώστε να αποφεύγεται η όποια μετάδοση της “αναταραχής”. Ωστόσο επισημαίνεται ότι χρειάζεται προσοχή, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος που μπορεί να οδηγεί σε αδιέξοδα. Ειδικά, δε, τονίζεται ότι απαιτείται προσεκτική προσέγγιση και στα θέματα νομισματικής πολιτικής και διαχείρισης του πληθωριστικού κύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση δημοσκόπηση της Bank of America, οι επενδυτές θεωρούν πλέον πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός, βγάζοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό από την πρώτη θέση των κινδύνων για πρώτη φορά σε εννέα μήνες. Ωστόσο, αναλυτές, επισημαίνουν ότι υπάρχουν και ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές..

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, ενώ οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και τα θεμελιώδη μεγέθη δεν είναι πλέον πολύ υποστηρικτικά, ο κλάδος προσφέρει “καλή ευκαιρία στην ανοδική πορεία της αγοράς μετά την πρόσφατη απότομη πώληση”. Επίσης σημειώνει ότι το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικό με βάση δείκτες όπως η πρόσβαση στη ρευστότητα και η συνολική μόχλευση των ισολογισμών.

Με βάση όσα αναφέρει παράλληλα, η Société Générale, πέραν της τρέχουσας νευρικότητας, τα πρόσφατα γεγονότα με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ καθώς και την αναταραχή στην Ευρώπη με την κατάσταση της Credit Suisse, δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο. Από την πλευρά της η Citigroup τονίζει ότι η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών εισηγμένων αναμένεται να στηρίξει την αγορά το επόμενο διάστημα και να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί την πρόσφατη αναταραχή. Βέβαια η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο περίπου εβδομάδων υπενθυμίζουν τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης η οποία και άρχισε να φαίνεται έντονα στον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα