Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου

Καταστήματα στην Ερμού
Καταστήματα στην Ερμού EUROKINISSI

Οι 138.000 αιτήσεις των επιχειρήσεων που έγιναν στον Απρίλιο εκ των οποίων 90.000 έγιναν αποδεκτές αποδείκνυαν την μείωση του τζίρου τους. Ποιοι μπορούν να κάνουν ξανά αίτηση.

Δυνατότητα για δεύτερη αίτηση που θα τους εξασφαλίσει πρόσθετη … επιστρεπτέα προκαταβολή θα έχουν επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου τον Απρίλιο και το Μάιο.

Μια βασική παράμετρος του αλγόριθμου με βάση τον οποίον καθορίζεται το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που πιστώνεται σε κάθε επιχείρηση είναι η μείωση του τζίρου μαζί με τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν. Οι 138.000 αιτήσεις που έγιναν στον Απρίλιο εκ των οποίων 90.000 έγιναν αποδεκτές αποδείκνυαν την μείωση του τζίρου τους συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2020 με το ίδιο διάστημα του 2019. Στην σύγκριση αυτή πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές αποδεικνύουν μόνο μικρή μείωση του τζίρου αφού το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων έγινε μετά τα μέσα Μαρτίου. Από εκεί και πέρα σε πολλές επιχειρήσεις ο τζίρος μηδενίστηκε (λόγω αναστολής λειτουργίας) και για το Απρίλιο και για τον Μάιο.

Αν λοιπόν οι επιχειρήσεις αυτές θα υποβάλλουν νέα αίτηση στο δεύτερο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν και ένα συμπλήρωμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση στο χώρο της εστίασης με 25 εργαζόμενους θα μπορούσε να πάρει 30.000 επιστρεπτέα προκαταβολή. Κάνοντας την αίτηση τον Απρίλιο απόδειξε ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου είχε μείωση του τζίρου της 25% και της πιστώθηκε επιστρεπτέα προκαταβολή 7.500 ευρώ. Η επιχείρηση αυτή για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο είχε μηδενικό τζίρο, συνεπώς αν κάνει αίτηση και στο δεύτερο γγύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει λαμβάνει 30.000 ευρώ. Επειδή όμως τα 7.500 ευρώ θα τα έχει πάρει από τώρα θα δικαιούται να της πιστωθούν άλλα 22.500 ευρώ στο λογαριασμό της.

Αυτονόητο είναι ότι το δικαίωμα για δεύτερη αίτηση θα έχουν και οι περίπου 48.000 επιχειρήσεις που κόπηκαν από το πρώτο γύρο της ενίσχυσης γιατί ενώ πληρούσαν όλα τα υπόλοιπα τυπικά κριτήρια δεν μπορούσαν να αποδείξουν μείωση του τζίρου τους. Τούτο διότι μπορεί η δραστηριότητά τους να μην εντάσσονταν στους ΚΑΔ που ανέστειλαν την λειτουργία τους αλλά παρόλα αυτά μπορούν να αποδείξουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές

Στο μεταξύ από χθες και για όσες επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν την αποδοχή που τους αναλογούσε από την επιστρεπτέα προκαταβολή άρχισε να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους. Οι πρώτες 8.652 που επιβεβαίωσαν τον ενδιαφέρον τους από τα ξημερώματα της Δευτέρας που άνοιξε η εφαρμογή είχαν πάρει μέχρι και χθες το μεσημέρι 55,5 εκ ευρώ. Στις 8 το βράδυ οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αποδεχθεί την επιστρεπτέα προκαταβολή είχαν υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Και μπορεί να φτάσει ως και τα 250.000 ευρώ για επιχείρηση που απασχολεί μέχρι και 250 άτομα. Οι τελικές αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 15 του μήνα ενώ ο πρώτο κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου οπότε και η μορφή θα επανεκκινήσει για το δεύτερο γύρο των δανειοδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα πιστωθεί σε κάθε επιχείρηση έχει περίοδο χάριτος ως το τέλος του 2021 και στην συνέχεια ο δικαιούχος θα πρέπει να αποπληρώσει σε 40 δόσεις με επιτόκιο κάτω 1%.

SHARE:

24Media Network