Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για σαφάρι ελέγχων: Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι έντιμοι

ΤΑΜΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - (Φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΤΑΜΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - (Φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ για τους επερχόμενους φορολογικούς ελέγχους. Ποιο το προφίλ του φορολογούμενου που μπαίνει στο στόχαστρο

Μήνυμα πως οι επερχόμενες έμμεσες τεχνικές φορολογικών ελέγχων, οι οποίες αποσκοπούν στην αντικειμενική οικοδόμησητου περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων, θα χρησιμοποιούνται "μόνο στις λίγες περιπτώσεις που η ανάλυση κινδύνου δείχνει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και δεν συνιστούν λόγω ανησυχίας για τους έντιμους φορολογούμενους", έστειλε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται πως οι έμμεσες τεχνικές, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014, θα συμβάλουν στο σχηματισμό της περιουσιακής ταυτότητας των φορολογουμένων με βάση καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, πληρωμές δανείων, ακίνητη περιουσία, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, αποζημιώσεις και δωρεές. Εάν το διαθέσιμο εισόδημα που προκύπτει αποδειχθεί μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε οι φορολογούμενοι θα υφίστανται ποινές, εφόσον δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά.

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως οι εν λόγω τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν "μόνο εκεί που η μεθοδολογία υπερτερεί αποδεικτικά στην ανάδειξη του μη δηλωμένου πλούτου".

Το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως οι έντιμοι φορολογούμενοι "δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα" από τις εν λόγω τεχνικές, αλλά αντίθετα "θα επωφεληθούν στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου.

Το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εκεί που υπάρχει, είναι προϋπόθεση για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές", συμπληρώνει το ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, σε ένα πολιτικό σχόλιο, το υπουργείο στέκεται σε όσους επικρίνουν μεν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και βάλλουν κατά των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης.

"Κι αυτό ασφαλώς δεν βοηθάει...", καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

SHARE: