ΔΝΤ: Απόκλιση από την ΕΕ – Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2020

ΔΝΤ: Απόκλιση από την ΕΕ – Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2020
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο AP

Κενό 0,5% του ΑΕΠ προβλέπει μεταξύ άλλων δυσάρεστων το ΔΝΤ για το 2020, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% αντί του προβλεπόμενου 3,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο, μετά από ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου από την αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας, επανέρχεται για να αμφισβητήσει, εκτός από τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ και αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Στην έκθεση του για το άρθρο IV εκτιμά ότι το εξισορροπητικά μέτρα ύψους 1,9 δις που περιλαμβάνουν και την αύξηση στην ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και μείωση των δαπανών, δεν θα λειτουργήσουν στην πράξη . Με αυτό το σκεπτικό θεωρεί ότι για το 2019 είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά για τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορέσει να περάσει το 3,1%%

Πάντως σε πολλά σημεία του κειμένου της έκθεσης τονίζεται η ανάγκη για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές της να ανοίξουν την συζήτηση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις τους Ταμείου θα αρχίσουν να υποχωρούν σταθερά από το 3,7% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει το 2019 στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020 στο 2,7% το 2021 το 2,6 το 2022 και 2,4% του ΑΕΠ το 2023 .

Καλή η πρώτη εικόνα για Κυβέρνηση

Ο εισηγητής της έκθεσης επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν παραδέχθηκε χθες ότι με την νέα Κυβέρνηση έχει αλλάξει το κλίμα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων . Υπάρχει δηλαδή μια πολιτική ηγεσία η οποία κάνει ό,τι είναι δυνατό να προχωρήσει και όχι να σταματήσει ή να αναστρέψει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν .

Επί της ουσίας και αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, τόνισε ότι παρά την βελτίωση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και πάσχει από χαμηλή παραγωγικότητα.

Εξ αυτού προκύπτουν και οι εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη. Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πρόκειται να ξεπεράσει το 1,8% του ΑΕΠ για φέτος το 2% του ΑΕΠ για το 2020 και το 2,1% για το 2021 για να υποχωρήσει σημαντικά στο 1,4% του ΑΕΠ το 2022 και στο 0,9% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 Όπως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το ταμείο η Ελλάδα, εκτός από τα προβλήματα παραγωγικότητας, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού . Στην κατεύθυνση αυτή το Ταμείο βλέπει ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1% του ΑΕΠ .

Αναστροφή μεταρρυθμίσεων

Παρά το θετικό κλίμα που διαπιστώνει για την νέα Κυβέρνηση, το Ταμείο δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι αμέσως μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα και παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης υπήρξε αναστροφή μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα χρόνια του προγράμματος, ειδικά στα εργασιακά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων .

Επίσης, δεν προχώρησαν αλλαγές που θα αύξαναν το δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του δικτύου κοινωνικής προστασίας . Ως τέτοια αναφέρει τα γνωστά μέτρα τα οποία είχε προτείνει και δεν εφάρμοσαν ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά ούτε και η σημερινή : Την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από τις παλιές συντάξεις και την περικοπή του αφορολόγητου . Τονίζεται επίσης με έμφαση ότι δεν έχουν προχωρήσει μέτρα που θα ήραν περιορισμούς στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να παραμένει ακόμη αρκετά κλειστή .

Προβληματισμός για τις Τράπεζες

Στην κριτική του το Ταμείο δεν λησμονεί ένα από τα αγαπημένα του Θέματα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εξυγίανση του . Αρκετά αρνητικό εκτιμά ότι έχουν γίνει μεγάλες καθυστερήσεις και σε συνδυασμό και με την κακή κουλτούρα πληρωμών και την πρόχειρη νομοθέτηση των εργαλείων αλλά και του σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τούτο με δεδομένο ότι οι εμπορικές τράπεζες όπως τονίζεται δεν έχουν επανέλθει ακόμη στο ρόλο τους , δηλαδή να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και να ενισχύουν την ανάπτυξη .

Πάντως τονίζεται η φιλόδοξη στοχοθέτηση της νέα Κυβέρνησης για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 29 δις ευρώ ως τα μέσα τους 2021 ενώ χαιρετίζεται και η προώθηση του σχεδίου Ηρακλής μαζί με τις αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την τιτλοποίηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες .

Βιώσιμο μέχρι και το 2032 το χρέος

Στο κρίσιμο του χρέους το Ταμείο στην έκθεση βιωσιμότητας που επισυνάπτει στην έκθεση επαναλαμβάνει την θέση του ότι το ελληνικό χρέος είναι μεν βιώσιμο ως το 2032 . Τότε οι Ευρωπάιοι δανειστές της Ελλάδα θα πρέπει αν επανεξετάσουν την στάση τους και να αποφασίσουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί από το καλοκαίρι του 2018.

Ωστόσο κάνει και μια αναθεώρηση σχετικά με το μέσο επιτόκιο δανεισμού και την σημαντική μείωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε οριακά από το 2,8% στο 2,4% . Παράλληλα λόγω της μείωσης των επιτοκίων και οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το 2032 αναμένεται να μείνουν κάτω από το 15% μέχρι και το 2032 και ειδικά μέχρι και το 2024 θα μείνουν στο 7,9% του ΑΕΠ

Ψαλιδόπουλος: Κοιτάξτε το μέλλον όχι το παρελθόν

Στην απάντηση του ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθηγητής κ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος αντιπαραβάλλει τα μέτρα πολιτικής που έχει ανακοινώσει ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις για τις εκτιμήσεις που κάνει για την Ελλάδα το ΔΝΤ .

Σε αυτήν την βάση, ο κ. Ψαλιδόπουλος αφού υπενθυμίζει τα λάθη στις προβλέψεις που είχε κάνει το ταμείο για την Ελλάδα εντός και εκτός μνημονίων, καταλήγει σημειώνοντας: “Θα θέλαμε το Ταμείο να έχει μια πιο ισορροπημένη οπτική για τα πράγματα βλέποντας και τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον”.

Τσακαλώτος: Η ΝΔ πρέπει να αισθάνεται περίεργα από την έκθεση του ΔΝΤ

Σε σχόλιό του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Εμείς ποτέ δεν θεωρούσαμε αξιόπιστες τις εκθέσεις του Δ.Ν.Τ. ‘Αλλωστε μας χωρίζει άβυσσος, και οι φορές που το Ταμείο προέβλεπε λανθασμένα την μια ή την άλλη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ήταν παρά πολλές. Η ΝΔ όμως που έβλεπε πάντα το Δ.Ν.Τ σαν αυθεντία και τις εκθέσεις του ως ευαγγέλιο, θα πρέπει να αισθάνεται κάπως περίεργα τώρα που την αδειάζει ο πιο πιστός της σύμμαχος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα