ΔΝΤ: Χωρίς βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή κρίση

Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen)
Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen) ASSOCIATED PRESS

Το ΔΝΤ δείχνει ως μόνη διέξοδο για την κρίση της ευρωζώνης τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους. Τι δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ, υποστηρίζει πως χωρίς βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, η αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη είναι απλώς αδύνατη. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο Πράντερ επαναλαμβάνει την επίσημη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ αλλά δεν συνιστά μόνιμη λύση.

Στο ερώτημα εάν "βιώσιμη λύση για το χρέος" σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή επίσημων πιστωτών - κατά της οποίας τάσσονται η Γερμανία και η Αυστρία- απαντά πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο "διαγραφή χρέους", αν και σημείωσε ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης, κυρίως ως προς την ταχύτητα της λήψης των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Πράντερ, ο οποίος εκπροσωπούσε επί 25 χρόνια την Αυστρία στο ΔΝΤ, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται με τα πολύ αργά και διστακτικά βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης.

Είναι σε όλους σαφές ότι μια βιώσιμη λύση, προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτει, υπονοώντας προφανώς -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- τις εκτιμήσεις των αγορών ότι μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα γίνουν νωρίτερα πιο τολμηρά βήματα, διότι διαφορετικά θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου για τους εμπλεκόμενους, καθώς υπάρχει μια επιμονή των αγορών και των αναλυτών για την Ελλάδα, που μπορεί να έχει γρήγορα αρνητικές επιπτώσεις εάν υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: