ΔΝΤ: Σημαντικός ο ρόλος Ελλάδας - Κύπρου στην καταπολέμηση της κρίσης

Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen)
Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen) ASSOCIATED PRESS

Το ΔΝΤ καλεί να αναληφθεί συντονισμένη δράση από την Ευρωζώνη για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη

Ότι παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την ετήσια αναφορά του για την Ευρωζώνη.

Επισημαίνει ακόμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της πρέπει να αναλάβουν "συντονισμένη δράση" με σκοπό να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουν "σημαντικό ρόλο" για την καταπολέμηση της κρίσης.

"Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν παντού την ανάπτυξη" υποστηρίζει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι "βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" σε ολόκληρη την ευρωζώνη παραμένουν "καθοριστικής σημασίας" για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται, η υψηλή ανεργία απειλεί την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στην κρίση, η οποία απαιτεί άμεσες ενέργειες και σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων: περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τραπεζική ένωση το συντομότερο και ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων τραπεζών.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα ότι μια "αποσπασματική προσέγγιση" θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, αφήνοντας την ευρωζώνη ευάλωτη σε πιέσεις.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, αναμένεται εντός των ημερών να παραδώσει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τη νέα έκθεσή του και στη συνέχεια, προς το τέλος του μήνα, το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network