Δώρο Χριστουγέννων 2023: Μέχρι πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται

Διαβάζεται σε 4'
Βιτρίνες στην Ερμού
Βιτρίνες στην Ερμού Eurokinissi

Ξεκινάει από τη Δευτέρα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για τους ανέργους. Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους. Πώς μπορείτε να το υπολογίσετε.

Νωρίτερα από ποτέ θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων, με την καταβολή να γίνεται τη Δευτέρα (04/12), μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, το ποσό φτάνει στα 479 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξάνεται αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, εφόσον βεβαίως υπάρχει εγγεγραμμένη ανεργία για όλη την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Θα καταβληθεί λοιπόν μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας, άρα πρόκειται για μία σημαντική πίστωση που θα φανεί από αύριο στον τραπεζικό λογαριασμό. Ο αρμόδιος φορέας μιλάει για 160 εκατ. ευρώ και περίπου 346.000 δικαιούχους.

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους

Στους συνταξιούχους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες έχουν κλειδώσει, και αυτές είναι η 21η και η 22η Δεκεμβρίου. Μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα φανεί και η αύξηση σε ποσοστό 3%, η οποία θα ισχύσει για όλο το 2024.

Το επίδομα των 100-200 ευρώ είναι μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου σε όσους έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι ταυτόχρονα χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πάρουν την ίδια ημέρα την ενίσχυση εφάπαξ και αυτή των 150 ευρώ.

Η 21η ή 22 Δεκεμβρίου θα είναι και η ημερομηνία καταβολής των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Εκτός από τα 150 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι και η 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος που θα πάρουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων, στο επιπλέον 50 ευρώ 50% που θα καταβληθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και από εκεί και πέρα η εφάπαξ ενίσχυση των 200 ευρώ για όσους ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

Θα καταβληθεί ολόκληρος μισθός με την υποχρέωση να έχει απασχοληθεί κάποιος για το σύνολο του διαστήματος από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων μπορείτε να μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.

Σημειώνεται ότι υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το Δώρο είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Υποβάλλετε το ερώτημα ή την καταγγελία σας εδώ: Επικοινωνία | ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μάλιστα μπορούν να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων σε προσωποποιημένη βάση με την με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα