ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εισφορών του 2017 για 1,1 εκ αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Εξωτερική άποψη των γραφείων του ΕΦΚΑ στην Αθήνα
Εξωτερική άποψη των γραφείων του ΕΦΚΑ στην Αθήνα EUROKINISSI

Η εκκαθάριση δεν αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο εκείνους που ασκούσαν αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματική ή αγροτική Δραστηριότητα,

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των ειδοποιητηρίων για 1.155.534 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017. Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών της περσινής χρονιάς δεν αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο εκείνους που ασκούσαν αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματική ή αγροτική Δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης και δεν είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΦΚΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα, περίπου 350.00 ειδοποιητήρια για τις υπόλοιπες κατηγορίες των μη μισθωτών που εκτός από το ελεύθερο επάγγελμα είχαν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί, ή αμείβονταν με δελτία παροχής υπηρεσιών (παρ.9 αρ.39 Ν.4387/2016).

ADVERTISING

Πως γίνεται η εκκαθάριση εισφορών κατά περίπτωση

Για όσους ασφαλισμένους προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση, τότε αυτό το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των 50€, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή άλλου χρονικού διαστήματος, για οποιαδήποτε αιτία, προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ ή Φορείς για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές ή τηρείται ενεργή ρύθμιση. Εάν το ποσό υπολείπεται των 50€, παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο συμψηφιζόμενο με επόμενη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει χρεωστικό υπόλοιπο από το 2017,  που σημαίνει ότι το 2017 οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημά τους, θα πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αντιστοιχεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 31.5.2018, ενώ η τελευταία δόση πληρώνεται 28.9.2018. Προσοχή!  Η δόση εκκαθάρισης θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Τέλος, πιστωτικό υπόλοιπο που ανέρχεται έως 50,00€ δεν εισπράττεται αλλά θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, να ενημερωθούν μέσω του «Ενημερωτικού Σημειώματος Εκκαθάρισης» και των Συχνών Ερωτήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΦΚΑ

24Media Network