Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες
Τράπεζα Eurokinissi

Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού περνούν οι τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Η έρευνα σχετίζεται με τις χρεώσεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές

Αυτεπάγγελτη έρευνα πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank).

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ σήμερα εμφανίστηκαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν έγγραφα, ενώ έγινε και αντιγραφή του περιεχομένου “σκληρών δίσκων”. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Υπενθυμίζεται οτι στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για επανεξέταση της πολιτικής των προμηθειών στις συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένταση στις προσπάθειες να αυξηθούν και να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές συναλλαγές και την ίδια ώρα οι τράπεζες να το εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τις χρεώσεις τους.

Η  συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των ιδρυμάτων για αύξηση στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών, ακόμη και για αλλαγή PIN.

Αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών, είχε αφήσει ο υπουργός Ανάπτξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Risk and Compliance φόρουμ. Είχε μάλιστα απευθύνει κάλεσμα πρους τους τραπεζίτες να ακούσουν την κοινωνία και είχε τονίσει ότι θα διερευνηθεί αν ισχύουν οι φήμες περί συνεννόησης στην τακτική της επιβολής ενιαίων χρεώσεων.

Κίνημα Αλλαγής: Θετικοί οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε θετικά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις υπέρογκες και παράλογες χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται ότι η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής , αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία και πως κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.

«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα