Τραπεζικές συναλλαγές: Χαράτσι έως 6 ευρώ για απλές διαδικασίες – Θα τις πάρουν πίσω;

Τραπεζικές συναλλαγές: Χαράτσι έως 6 ευρώ για απλές διαδικασίες – Θα τις πάρουν πίσω;
Ανάληψη από ΑΤΜ - Φωτό αρχείου. 123rf.com

Από 20 λεπτά έως και 6 ευρώ φτάνουν τα ποσά που θα παρακρατούν οι τράπεζες για απλές κινήσεις στα ΑΤΜ, όπως η ερώτηση υπολοίπου. Τι θα ισχύει για τις πιστωτικές κάρτες.

Από τις 30 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να ισχύουν οι επιπλέον χρεώσεις των τραπεζών, εκτός και αν όπως υποσχέθηκαν στον πρωθυπουργό εξετάσουν εκ νέου το θέμα και ακυρώσουν τις παράλογες χρεώσεις. Τα τραπεζικά ιδρύματα – σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό- θα παρακρατούν χρήματα ακόμα και για απλές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είναι δωρεάν.

Ήδη από το καλοκαίρι οι τράπεζες προχώρησαν έχουν προχωρήσει στην αύξηση της προμήθειας 2 έως 3 ευρώ για όσους σηκώνουν χρήματα από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας απο αυτή που ανήκει ο λογαριασμός τους.

Οι νέες χρεώσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου και σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 και είναι οι εξής:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Πιστωτικές

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα