Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 748 εκ. ευρώ

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 748 εκ. ευρώ
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Shutterstock

Με βάση την έκθεση της Επιτροπής για την έκτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Την έγκριση της δόσης των 748 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων ενέκρινε το Eurogroup, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο τόνισε ότι με βάση την έκθεση της Επιτροπής για την έκτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων και για αυτό, το συμβούλιο των υπουργών ενέκρινε την τρίτη δόση από την κέρδη των ομολόγων και το έμμεσο επιτοκιακό κέρδος από το κέρδος των 12 δις που έκανε το 2112 από το EFSF για την επαναγορά χρέος.

Ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η δόση αναλύεται από 644 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA , SNP’s) και 104 δις ευρώ από το έμμεσο επιτοκιακό κέρδος από το δάνειο EFSF.

Η απόφαση, όπως είπε, έλαβε υπόψιν την προόδο των μεταρρυθμίσεων που έγινε στην χώρα αλλά και την υπεύθυνη αντιμέτώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε με την σειρά του ότι η Ελλάδα τήρησε της δεσμεύσεις της, με βάση το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και έτσι φτάσαμε σε μια θετική απόφαση με την εκταμίευση των 748 εκ ευρώ που είναι πολύ σημαντικό ποσό σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτής που διανύουμε.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δική του δήλωση τόνιζε ότι η 6η αξιολόγηση οδήγησε στην τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει: «Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

«Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» σημείωσε ο υπουργός οικονομικών και καταλήγοντας είπε όλα αυτά οδήγησαν στην εκταμίευση της δόσης των 748 εκ ευρώ.

Σε ερώτηση που έγινε στους επικεφαλής των θεσμών σχετικά με την πιθανότητα μειωμένων δημοσιονομικών στόχων το 2021 όλοι τους περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ ευεργετούνται φέτος από την πλήρη άρση των δημοσιονομικών στόχων του 2020.

Επιτάχυνση στην τραπεζική ένωση

Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε και η επανεκκίνηση της προσπάθειας τραπεζικής ενοποίησης που είχε παγώσει τους τελευταίους μήνες «Χρειαζόμαστε τις τράπεζες για να παρέχουν την χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών οικονομικών ώστε να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη» είπε ο κ. Σεντένο, ο οποίοs παράλληλα ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup για να αναλάβει πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

Όπως είπε οι προτάσεις για τον διάδοχο του θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 25 Ιουνίου και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο . Στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και ο επίτροπος Τζεντιλόνι τόνισε την σημασία της τραπεζικής ενοποίησης για να υπάρχει ο κατάλληλος χρηματοδοτικός μηχανισμός και για την πραγματική οικονομία απευθείας αλλά και για την χρηματοδότηση των κοινοτικών πρωτοβουλιών. Το θέμα του ταμείου ανάκαμψης δεν συζητήθηκε εκτενώς αλλά πάντως υπήρξε χρόνος να επιβεβαιωθεί η αντίδραση των χωρών του Βορρά στην πρόταση της Commission για το πακέτο των 750 εκ ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα