Έκανε πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες

Έκανε πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks during a joint press conference for the 1+6 Roundtable Dialogue at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, Tuesday, Sept. 12, 2017. (AP Photo/Andy Wong) AP

Ο έλεγχος αντοχής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ακραίες συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί τον Μάιο

Υπό έλεγχο φαίνεται ότι τέθηκε χθες η «φωτιά» που είχε ανάψει το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες επιμένοντας ότι είναι απαραίτητη μια επανεξέταση των στοιχείων του ενεργητικού τους και μια ακόμη γενναία ανακεφαλαιοποίηση.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία δια στόματος Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να επιταχύνει τα stress test φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα . Το Ταμείο με αντίστοιχη παρέμβαση της κ. Λαγκάρντ υποχώρησε από τις απαιτήσεις του για υποχρεωτικό AQR και ανακεφαλαιοποίηση και αρκέστηκε στα νέα τέστ κοπώσεως

Ο έλεγχος αντοχής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ακραίες συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο δηλαδή πολύ νωρίτερα από το τέλος του ελληνικού προγράμματος .

Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδεχόμενος ότι το 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν στα γνωστά τέστ όπως και όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μόνο που λόγο του προγράμματος ο έλεγχος θα γίνει νωρίτερα . Ο έλεγχος αυτός σύμφωνα με τον υπουργό θα αποδείξει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλή κατάσταση

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν μέχρι και αύριο Παρασκευή σχετικές ανακοινώσεις από τους ευρωπαίους επόπτες των ελληνικών τραπεζών ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που είχαν ως αποτέλεσμα άλλη μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής τους αξίας τις τελευταίες ημέρες .

Κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση του Ταμείου ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Γουίλιαμ Μάρεϋ αναμένεται να περιορίσει τις απαιτήσεις του Ταμείου στην διαπίστωση της καλής κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χωρίς άλλες αναφορές για την μέθοδο που θα διαπιστωθεί κάτι τέτοιο .

Πρόβλημα αλλά και ευκαιρία

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ταλαιπωρήσει τις πολύπαθες τραπεζικές μετοχές και το επόμενο διάστημα αφού και τα έκτακτα stress test μπορεί να ερμηνευτούν ως πρόβλημα . Ωστόσο αν και οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες περάσουν με επιτυχία τις δοκιμασίες το κέρδος θα είναι πολλαπλό καθώς η εμπιστοσύνη θα ανακάμψει απότομα και οι μέτοχοι τους είναι πιθανό να δούν κέρδη πολλαπλάσια των χρημάτων που έχασαν τις τελευταίες ημέρες .

Το πραγματικό και δύσκολο που θα πρέπει να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων ώστε να ξεφορτωθούν βάρη και να εξασφαλίσουν ρευστότητα που θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία .

Δεν του πέρασε ούτε τώρα του Τόμσεν

 Πηγές του ΔΝΤ τόνιζαν ότι η σκληρή θέση του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες έχουν σημείο αναφοράς τον σκληρό του Ταμείου κ. Πώλ Τόμσεν ο οποίος επέβαλε την ένθεση στο μνημόνιο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο και τους όρους του για τις ελληνικές τράπεζες . Δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αφού ο κ. Τόμσεν έχει μέχρι στιγμής και τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ( το 2012 και το 2015 ) ως υπερβολικά επιεικείς . ¨Όπως τότε έτσι και τώρα ζητά περισσότερα χρήματα εν αναμονή για τις μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών και επανέλεγχο τους χαρτοφυλακίου τους .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα