Έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια στις τράπεζες από την Ισπανία

Έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια στις τράπεζες από την Ισπανία

Για πρώτη φορά η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση των τραπεζών της χώρας. Διαβάστε αναλυτικά

Σε συνέντευξή του σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί "θεσμοί" πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, που κατά τις εκτιμήσεις του, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις και θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Αν και απέφυγε να αναφέρει το ποσό για το οποίο μίλησε, είπε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται "υπερβολικά" ποσά.

"Το ερώτημα είναι από πού προέρχεται το ποσό αυτό", πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Μοντόρο χαρακτήρισε "τεχνικά αδύνατη" τη διάσωση της Ισπανίας.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Ο Μοντόρο υποστηρίζει πάντως, ότι αυτό δεν θα συμβεί "μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης".

"Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια.

Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς", δήλωσε.

Υπέρ της βοήθειας στην Ισπανία και η Γαλλία

"Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια λύση στην τραπεζική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία που να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

"Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς, μεθόδους για να φέρουμε τα απαραίτητα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα της Ισπανίας, αλλιώς δεν θα επιτύχουμε τίποτα. Εάν, για να σώσεις την τράπεζα, πρέπει να αυξήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτή η αύξηση οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφεσαι", είπε ο κ. Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη, ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί "μέσω των μηχανισμών μιας τραπεζικής ένωσης, το οποίο είναι κάτι που στηρίζουμε".

SHARE:

24Media Network