Εκπνοή του 2013 με Good News σε Ισπανία: Πρόγραμμα τραπεζικών πιστώσεων τέλος

Εκπνοή του 2013 με Good News σε Ισπανία: Πρόγραμμα τραπεζικών πιστώσεων τέλος

Με εντυπωσιακή επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αρωγής των τραπεζών στην Ισπανία. Οι επίσημες δηλώσεις εκπροσώπων της Ε.Ε. και του Ισπανού υπουργού Οικονομικών

Η Ισπανία βγήκε επισήμως από το πρόγραμμα αρωγής των τραπεζών της το οποίο της είχε προσφέρει την άνοιξη του 2012 η Ευρωζώνη, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης χαιρετίζοντας μια "εντυπωσιακή επιτυχία".

"Το σχέδιο αρωγής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ισπανία τερματίζεται σήμερα με επιτυχία. Από την έναρξή του, ο ΕΜΣ κατέβαλε 41,3 δισεκ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της. Η Ισπανία δεν θα ζητήσει πρόγραμμα πρόσθετης αρωγής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την Ευρωζώνη μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν είχε ανάγκη παρά περίπου 41 δισεκ. ευρώ.

"Μπορούσαμε να ζητήσουμε μέχρι σήμερα το υπόλοιπο των 100 δισεκ. ευρώ", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπολόγιζε σε μια έξοδο από το πρόγραμμα τον Ιανουάριο.

Είναι "μια εντυπωσιακή επιτυχία", σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ΕΜΣ. Η αρωγή που παρασχέθηκε από την Ευρωζώνη συνέβαλε "στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών που αντιμετώπιζαν προβλήματα και βρίσκονται σήμερα πάνω σε σταθερές βάσεις", πρόσθεσε.

"Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, είμαι πεπεισμένος πως η στήριξη από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στην ισπανική οικονομία να δημιουργήσει μια ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη", συνέχισε ο Ρέγκλινγκ χαιρετίζοντας "τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ισπανικών αρχών και την ικανότητα του πληθυσμού να αποδεχθεί προσωρινές δυσκολίες για το καλό μιας βιώσιμης ανάπτυξης".

Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την ισπανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλήρη αποπληρωμή του χρέους εντός των προθεσμιών.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network