Εκπρόθεσμες Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος: Πότε θα “σβήνεται” το πρόστιμο των 100 ευρώ

Εκπρόθεσμες Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος: Πότε θα “σβήνεται” το πρόστιμο των 100 ευρώ
Υπολογισμός φόρων (φωτογραφία αρχείου) iStock

Το 2022 υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ.

Στην απάλειψη οριστικά του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλεται στους φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος προσανατολίζεται το Υπ. Οικονομικών. Αυτό βέβαια αναμενεται να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Κάτι ανάλογο έχει προβλεφθεί να ισχύσει για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και και για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Το μέτρο αυτό, ήδη έχει προωθηθεί, ενώ το ανάλογο ισοδύναμο για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αφού αναβλήθηκε η κατάθεση του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Εκεί άλλωστε περιλαμβάνονται οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ρυθμίσεις χρεών, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αναλυτικά σε σχέση με τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις:

Το μέτρο αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους που αμελούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα