ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2019

Διαβάζεται σε 4'
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Κριστίν Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Κριστίν Λαγκάρντ (AP Photo/Michael Probst)

Σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα

Σε μείωση του κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ, προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/6) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου. Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση, προτού η αμερικανική Fed μειώσει εκείνη τα δικά της επιτόκια του δολαρίου.

Συνολικά το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.» αναφέρει η ανακοίνωση. «Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο να μετριάσουμε τον βαθμό περιορισμού της νομισματικής πολιτικής μετά από εννέα μήνες σταθερής διατήρησης των επιτοκίων.

Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5% και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες. Η νομισματική πολιτική διατήρησε τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Με την αποδυνάμωση της ζήτησης και τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένων, αυτό συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τα κάτω.»

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων τριμήνων οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω των αυξήσεων των μισθών και επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει πάνω από το στόχο και το 2025, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της.

«Οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τόσο για τον βασικό όσο και για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Οι επιτελείς βλέπουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, το προσωπικό προβλέπει μέσο όρο 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026.»

Τι έρχεται από εδώ και πέρα

Η σημερινή μείωση σηματοδοτεί το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε μετά την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στο τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 2,6%. Επιπλέον, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7% μετά το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα