Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα ακόμα και μέσα στο 2012

Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα ακόμα και μέσα στο 2012

Σοβαρό κίνδυνο η Ελλάδα να δει την έξοδο της ευρωζώνης επισημαίνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Πώς επηρεάζει η κατάσταση σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία

Πιθανή θεωρεί η Deutsche Bank την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα και εντός του 2012. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυσή της για τις οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θεωρείται απίθανη, όπως και η απώλεια της ανώτερης βαθμίδας αξιολόγησης (ΑΑΑ) για τη Γαλλία.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο, σημειώνει η Deutsche Bank, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε αδιανόητη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, τονίζει δε πως ακόμα και εάν η Ελλάδα δει την έξοδο του ευρώ κάτι τέτοιο δε σημαίνει και την κατάρρευση της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, καθώς δεν υπάρχει ακόμη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση στρατηγικής αναζητά η Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, και αυτή είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Γάλλου προέδρους Νικολά Σαρκοζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες προετοιμάζουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.

Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα βλέπει σημαντικούς κινδύνους για την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από πρωτοφανείς πιέσεις για τη αναχρηματοδότηση τους. Οι ειδικοί της Deutsche Bank δεν αποκλείουν ακόμη και μια πιθανή κρίση ρευστότητας στις δύο χώρες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε το ευρώ σε σημαντική υποτίμηση έναντι του δολαρίου.

"Η ΕΚΤ και πιθανώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, θα χρειαζόταν να απαντήσουν επιθετικά. Αυτό που θα διακυβευόταν, θα ήταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μοίρα του ευρώ" εκτιμά η τράπεζα προσθέτοντας σε αυτές τις ανησυχίες τους κινδύνους από τις ΗΠΑ.

"Εάν οι δημοσιονομικές περικοπές στις 23 Δεκεμβρίου δεν είναι επαρκείς ή εάν η ανάπτυξη κυμανθεί σε χαμηλότερα του προσδοκώμενου επίπεδο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ", σημειώνει.

Τέλος, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 5-10%, και όχι κατάρρευσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Πρόβα" επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή

SHARE:

24Media Network