Εκτόξευση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία – Τι σημαίνει για τις τιμές και την ακρίβεια

Εκτόξευση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία – Τι σημαίνει για τις τιμές και την ακρίβεια
Αγωγοί πετρελαίου (φωτό αρχείου) iStock

Σε μέσα επίπεδα πέρυσι ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 13,8% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Νέα μεγάλη αύξηση κατά 29,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πρόδρομο δείγμα για την πορεία του πληθωρισμού και δίνει εικόνα για την κίνηση των τιμών στην λιανική. Άλλωστε από τη βιομηχανία προέρχονται μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης, είτε αυτά είναι καταναλωτικά αγαθά, είτε διαρκή αγαθά (εξοπλισμός), είτε άλλα προϊόντα μεταποίησης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η περαιτέρω άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 30,4%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 26%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,7% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Ενώ, σε μέσα επίπεδα πέρυσι ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 13,8% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα