"Έλλειμμα" 50 δισ. ευρώ και στις εξαγωγές

"Έλλειμμα" 50 δισ. ευρώ και στις εξαγωγές

Εξαγωγικό έλλειμμα ύψους 25% του ΑΕΠ διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. Καταλογίζει προβλήματα ικανότητας στην κυβέρνηση και όχι στην ελληνική βιομηχανία

Ενώ η εξαγωγική δυναμική της Ελλάδας εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει εξαγωγικό έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2012 "Αποκομίζοντας τα οφέλη από την Παγκοσμιοποίηση" επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ "κλειστή" οικονομία, καθώς βάσει του μεγέθους της οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι περίπου 50%, αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 25%.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει εξαγωγική δυναμική 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω διαφόρων στρεβλώσεων τα έσοδα από την εξαγωγική δραστηριότητα είναι μόλις 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως το ελληνικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σχετίζεται περισσότερο με την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και λιγότερο από την ικανότητα της ελληνικής βιομηχανίας να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες.

Σημειώνει ακόμα πως η Ελλάδα έχει "γνωστές" αδυναμίες στο επιχειρηματικό της περιβάλλον και ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την απλοποίηση των διαδικασιών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά η εφαρμογή τους προχωρά με αργό ρυθμό.

SHARE:

24Media Network