Έλλειψη χώρου για τα πόδια και αγενές προσωπικό, τα παράπονα των ταξιδιωτών

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν 4 στους 10 επιβάτες νιώθουν ότι εισπράττουν κακή υπηρεσία από τις αεροπορικές εταιρείες

Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε η AirHelp στην Ευρώπη, το 37% των 7.103 ερωτηθέτων αποφάνθηκε ότι λαμβάνουν κακές υπηρεσίες από τις αεροπορικές εταιρείες.

Σχεδόν ένας στους τρεις ταξιδιώτες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα σε πτήσεις τους, ανέφερε ότι παρέμεινε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο όταν η πτήση του είχε καθυστέρηση ή ότι δεν έλαβε επαρκείς πληροφορίες ή βοήθεια όταν η πτήση του είχε ακυρωθεί. Αναφέρθηκε επίσης ότι στην παραπάνω περίπτωση δεν προσφέρθηκε φαγητό ή ποτό στο χώρο του αεροδρομίου.

ADVERTISING

Βάσει του Ευρωπαϊκού νόμου EC 261, οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να παρέχουν φαγητό και ποτό στους επιβάτες εκείνους που έχουν υποστεί πάνω από δύο ώρες καθυστέρηση στην πτήση τους, σε απόσταση πτήσης πάνω από 1.500 χιλιόμετρα, καθώς και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δύο τηλεφωνήματα ή να στείλουν δύο emails. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στους επιβάτες ένα χώρο διαμονής, καθώς και τη μετακίνηση τους εκεί.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο οι επιβάτες που έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο εκείνοι που εκφράζουν παράπονα για την ελλιπή εξυπηρέτηση που παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες. Για παράδειγμα, συνολικά το 14% των ερωτηθέντων επιβατών δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης είχαν πολύ μικρό χώρο για τα πόδια τους. Βέβαια, αυτό συμβαίνει συνήθως σε πτήσεις των λεγόμενων lowcost εταιρειών, με φθηνά ναύλα. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δέκα ερωτηθέντες έχει συναναστραφεί με αγενές προσωπικό. Συνεχίζοντας, το 7% αναγκάστηκε να παραδώσει στο check-in τις αποσκευές χειρός, το 4% αναγκάστηκε να αλλάξει τη θέση που είχε κρατήσει στο αεροσκάφος, ενώ το 5% έχει υποστεί ‘κρυφές χρεώσεις’ από μία αεροπορική εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης μίας πτήσης, και περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση έως και €600 ανά άτομο υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει ότι το αεροδρόμιο αναχώρησης βρίσκεται εντός ΕΕ. Επιπλέον, η αιτία καθυστέρησης θα πρέπει να έχει προκληθεί από την αεροπορική εταιρεία. Το δικαίωμα για οικονομική αποζημίωση είναι απαραίτητο να έχει αξιωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία καθυστέρησης της πτήσης.

Από την άλλη μεριά, έκτακτες περιστάσεις, όπως μία καταιγίδα, ή ένα ιατρικό περιστατικό, σημαίνουν ότι η αεροπορική εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποζημίωσης των επιβατών.

Στις αρχές του 2018, η AirHelp παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να επιλέξουν τις κατάλληλες πτήσεις. Η εφαρμογή εστιάζει σε πτήσεις που πληρούν τα κριτήρια για αποζημίωση, και με την απαραίτητα άδεια, το εργαλείο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έως και τα προηγούμενα τρία χρόνια συνδέοντας απλώς τα μηνύματα του ταξιδιώτη με το AirHelp.com. Με την ασφαλή εφαρμογή της AirHelp, οι επιβάτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ελέγξουν την κατάσταση και καταλληλότητα των πτήσεων ενώ βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Η εφαρμογή θα εξετάζει αναλυτικά εάν ένα πρόβλημα πτήσης πληροί τις προϋποθέσεις για αξίωση αποζημίωσης και στη συνέχεια θα καταχωρεί το αντίστοιχο αίτημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η εφαρμογή AirHelp είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play Store και το Apple App Store.

SHARE:

24Media Network