ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Η Ελλάδα το 2017 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή πλεόνασμα 7,010 δισ. Τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 4% του ΑΕΠ ή στα 7,080 δισ. ευρώ.

Οριακή μεταβολή στο 4,14% του ΑΕΠ από 4,20% του ΑΕΠ που έχει το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους προγράμματος για το 2017 μετά την σημερινή αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Το πρωί η Στατιστική αρχή έκανε αναθεώρηση των στοιχείων του 2017 με βάση την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Κώδικα (ESA 2010) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο αλλάζοντας οριακά και την βάση πάνω στην οποία θα υπολογιστεί και το αντίστοιχο μέγεθος για το 2018.

Ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ δεν ταυτίζεται με το πρωτογενές πλεονάσματος με όρους προγράμματος καθώς στα δύο μεγέθη υπολογίζονται διαφορετικά και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η χρηματοδοτική στήριξη του δημοσίου προς τις τράπεζες αλλά και τα έσοδα από κέρδη των ελληνικών ομολόγων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Ωστόσο με βάση την σημερινή ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ διατηρεί αμετάβλητη την μέτρηση για δο δημοσιονομικό πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου στο 0,8% του ΑΕΠ (1,34 δισ. ευρώ) ενώ αναθεωρεί προς τα κάτω και το ύψος του χρέους.

Συγκεκριμένα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναθεωρείται στο 176,1% από 178,6 της ανακοίνωσης του Απριλίου παρότι ως απόλυτο μέγεθος είναι ελαφρά υψηλότερο λόγω κυρίως της πρόσφατης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για το 2017 στο 1,5% του ΑΕΠ από 1,4% του ΑΕΠ που εκτιμούνταν τον Απρίλιο.

Στην νέα ανακοίνωση αμετάβλητο παραμένει και η επίπτωση από την χρηματοδοτική στήριξη του δημοσίου προς τις τράπεζες από την οποία το κράτος είχε έσοδα 51 εκ ευρώ Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικό δανεισμός και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερο από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, το έτος 2015 η δαπάνη τις υποστήριξης ήταν μεγαλύτερες από τα σχετικά έσοδα.

Παράλληλα με την νέα ανακοίνωση της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα κάτω και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και του από το 3,9% στο 3,7% του ΑΕΠ Παράλληλα αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της ίδας χρονιάς από το 0,6% στο 0,5% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα